Obnovená premiéra tanečního projektu Ana&Sara / Vypravěčka v divadle Ponec

Obnovená premiéra tanečního projektu Ana&Sara / Vypravěčka v divadle Ponec

Obnovená premiéra tanečního projektu Ana&Sara / Vypravěčka v divadle Ponec

Jana Drdácká a Anežka Hessová, představitelky ve stylech flamenko (Jana) a kathak (Anežka) společně vytvořily taneční projekt Ana&Sara / Vypravěčka.  Jeho obnovená premiéra se uskuteční 4. dubna 2016 v divadle Ponec. Vypravěčka zkoumá a přibližuje divákům dvě hudebně-taneční tradice, španělskou a indickou, skrze osobní příběhy a přístup každé z interpretek k těmto tradicím. Dvě ženy, dva příběhy, dvě kultury.
Flamenko a kathak mají kdesi v minulosti společné kořeny a společného prostředníka – cikánské hudebníky a tanečníky, kteří prvky indického tance po své dlouhé pouti Asií a Evropou vnesli do andaluského flamenka. Taneční představení Jany Drdácké a Anežky Hessové ale nepátrá po přesných historických souvislostech spojení flamenka a kathaku. Naopak si podle autorek s těmito tradicemi „osobitým způsobem pohrává a přináší jakousi intimní výpověď dvou žen, které svůj umělecký život zasvětily poznávání a přibližování těchto kultur českým divákům. V odlescích těchto dávných, téměř mytologických, kultur hledají své vlastní hlubiny a touhy, své vlastní já.“
Vedle tance je součástí představení živá hudební složka založená na indických perkusích „tabla“ – Tomáš Reindl, flamenkové kytaře – Stanislav Kohútek alias Morenito de Triana a práci s hlasem – flamenková zpěvačka Gema Caballero. Mezi hostujícími muzikanty bude Michael Cába (cajón), Pavel Križovenský (flétna) a hráč na basu nebo violoncello. Název Vypravěčka je odvozen od výrazu kathak – vypravěč, tedy ten, který vypráví příběhy bohů a bohyň. Kathak má původ ve staré hinduistické Indii. Původně chrámový tanec se v 15. století za mughalských panovníků přesunul do královských paláců, jde o jednu z nejstarších tanečních technik, která dodnes překvapuje svojí živelnou energií, dynamikou a neočekávanými rytmickými formami. V současné době se prezentuje v divadlech a patří mezi nejrozšířenější klasické tance Indie. Více informací zde.

Zdroj: 2media.cz

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: