Ohlédnutí: Mezinárodní den tance slavilo v ČR 33 měst

Ohlédnutí: Mezinárodní den tance slavilo v ČR 33 měst

Ohlédnutí: Mezinárodní den tance slavilo v ČR 33 měst

Vize tance bilancuje letošní oslavy Mezinárodního dne tance. Otevřených lekcí pod širým nebem se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnily stovky tanečnic a tanečníků, on-line taneční mapu navštívilo v den oslav na 1500 uživatelů, Česká televize přes iVysílání oslovila téměř 1700 diváků. K oslavám se podle taneční mapy www.danceday.cz v České republice připojilo 33 měst, nejvíce od roku 2010, kdy Vize tance oslavy podněcuje. Po celé zemi se konalo více než 80 různých akcí napříč tanečními styly.
Populární byly otevřené baletní hodiny pod širým nebem, které před Národními divadly v Praze a v Brně poprvé v historii propojila telemostem Česká televize, hlavní mediální partner oslav. Zúčastnilo se jich na 700 tanečnic a tanečníků všech věkových kategorií. Nejmladší měl 4 roky a nejstarší 83 let. V rámci iVysílání České televize je pak sledovalo téměř 1700 diváků. Otevřenou baletní hodinu organizovalo i Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě, které ale nakonec nevstoupilo do společného projektu s Českou televizí.
Další oblíbenou částí programu byl flashmob – společná choreografie. V některých městech se tančila choreografie, kterou připravila Vize tance, v Praze dětskou verzi organizovalo Národní divadlo, někde si vytvořili choreografii vlastní. Na www.facebook.com/dentance bude do konce května k dispozici sestřih záznamů z různých míst, kde se flashmob v ČR odehrál. Podle informací z www.danceday.cz se jednalo minimálně o deset měst.
Řada kamenných divadel po celé ČR zařadila na oslavu Mezinárodního dne tance na program taneční představení, často doprovázené i čtením poselství, které letos sepsal španělský choreograf a tanečník, hvězda flamencové scény, Israel Galván. Takto se k oslavám připojila Státní opera v Praze, Janáčkovo divadlo v Brně nebo Divadlo F. X. Šaldy v Liberci. Současný tanec se veřejnosti přiblížil skrz otevřené lekce, veřejné zkoušky nebo večerní představení. Slavilo tak například pražské Divadlo Archa, divadlo Ponec nebo Studio ALTA. V mnoha městech probíhaly tančírny. Střídalo se tango, swing, latisko-americké tance nebo africký tanec. Program často zahrnoval také taneční jamy, street dance a hip hop battles.
Letošní novinkou byly taneční filmy v kulturním prostoru La Fabrika a divadle Ponec v Praze, spolupráce s dokumentárním portálem www.dafilms.cz a Festivalem tanečních filmů nebo vernisáž tanečních fotografií v Muzejním a galerijním centru ve Valašském Meziříčí.
Zájem o oslavy MDT podle Vize tance roste jak ze strany tanečních studií, divadel, tanečních souborů, ZUŠ, kulturních center a dalších subjektů, tak i veřejnosti a médií. Zafungovala mimo jiné i již zmiňovaná novinka, on-line taneční mapa, do které organizátoři z celé ČR zadávali informace o svém programu. Jen během 29. 4. mapa zaznamenala téměř 1500 návštěv uživatelů, kteří se zajímali o dění v rámci oslav. „Rádi bychom mapu postupně vylepšovali, takže přivítáme zpětnou vazbu na www.facebook.com/dentance. A už teď se těšíme na Mezinárodní den tance 2016,” říká Nataša Novotná, předsedkyně Vize tance, profesní organizace pro rozvoj současného tance, která od roku 2008 podněcuje a koordinuje oslavy v ČR.

Mezinárodní den tance se slaví 29. dubna od roku 1982, kdy ho vyhlásil  Taneční komitét ITI (International Theatre Institute - Mezinárodní divadelní ústav), partnerská organizace UNESCO. Tento den je významný narozením velkého tanečního reformátora Jeana-Georgese Noverra (*1727), který byl svými  současníky nazýván Shakespearem tance. Cílem oslav je připomenout si univerzální povahu tance, který ve svých nesčetných variantách překonává etnické, kulturní, politické i náboženské bariéry mezi lidmi. Informace k oslavám Mezinárodního dne tance v České republice jsou k dispozici na: www.facebook.com/dentance, www.danceday.cz, www.vizetance.cz, www.narodni-divadlo.cz
Vize tance, národní iniciativa pro rozvoj současného tance, pohybového divadla a interdisciplinárního umění, dnes fungující organizačně jako spolek, vznikla v roce 2008. Sdružuje umělecké profesionály – tanečníky, choreografy, pedagogy, manažery, teoretiky a kritiky. Posláním spolku je zviditelnit taneční umění v České republice ve vztahu k ostatním uměleckým disciplinám. Aktivity se zaměřují na rozvoj infrastruktury oboru a obnovu jeho celospolečenského uznání. Vize tance organizuje oborové konference, jedná s orgány státní správy, podílí se na vzniku odborných publikací a zastřešuje v České republice oslavy Mezinárodního dne tance. Další informace jsou k dispozici na www.vizetance.cz a na www.facebook.com/vizetance. Zdroj: Vize tance

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: