Ostrava bude již po sedmé v rámci festivalu CIRKULUM hostit umělce z celého světa

Ostrava letos ožije sedmým ročníkem Mezinárodního festivalu nového cirkusu a pouličního divadla Cirkulum 2023. Hlavní hvězdou bude švýcarský cirkusový virtuóz David Dimitri s představením L'Homme Cirque. Diváci se mohou těšit na provazochodecké umění vysoko nad jejich hlavami. David byl dlouhá léta sólistou v Cirque de Soleil, účinkoval na Broadwayi, v Metropolitní opeře v New Yorku, na královském Festivalu Cirque Monte Carlo a na dalších významných scénách po celém světě. Uměleckou událost CIRKULUM bude od středy 7. do neděle 11. června hostit areál Slezskoostravského hradu a podhradí.

Zdroj: Cirkus trochu jinak

Zdroj: Cirkus trochu jinak

Cirkulum propojuje nový cirkus a pouliční divadlo z různých koutů světa. „V letošním roce se vrátíme k provazochodectví, se kterým jsme festival v roce 2016 zakládali. Provazochodectví nás bude provázet celým festivalem, a to hned v několika podobách. Pro mne se jedná o disciplínu, která je „majstrštykem“ v cirkusovém umění,“ prozradil ředitel festivalu a principál Cirkusu trochu jinak Václav Pokorný.

A právě vyznavačem tradiční provazochodecké disciplíny je i hlavní tahák letošního Cirkula –⁠ Švýcar David Dimitri. Ve svém představení L’Homme Cirque jej návštěvníci mimo jiné uvidí vysoko ve vzduchu na ocelovém laně s balanční tyčí úplně bez jakéhokoliv jištění. „Na klasickém provazochodectví mě fascinuje to, v jakých možnostech a obměnách se dá předvádět koncentrace umělce, který s touto disciplínou vystupuje. A v případě, že se jedná o provazochodce bez jištění v několikametrové výšce, zážitek je o to silnější,“ přiblížil Pokorný.

V kulisách Slezskoostravského hradu navíc vyroste opravdová cirkusová vesnice. „Po pěti letech v Porubě jsme loni poprvé pořádali festival právě na hradě a bylo to fantastické. Jsme rádi, že jsme tam letos zase. To prostředí má kouzelnou atmosféru,“ uvedl ředitel festivalu. 

Hlavními scénami budou dvě cirkusová šapitó v předhradí. Na placená představení se tam dostane jen omezený počet diváků. „Pro majitele vstupenek bude připraven bohatý program i v amfiteátru v areálu hradu a také drobná představení umělců v nejrůznějších zákoutích samotného hradu. Návštěvníci se mohou těšit i na funky akrobatickou kapelu z Izraele. Ta přihlížející roztančí a vytvoří takovou atmosféru, na kterou budete dlouho vzpomínat,“ prohlásil Václav Pokorný.

Pořadatelé pamatují i na nejmenší návštěvníky festivalu. V Interaktivní dětské zóně si budou moci vyzkoušet své cirkusové dovednosti děti všech věkových kategorií. „Novinkou pro letošní rok jsou speciální herní stanoviště, kde si můžete vyzkoušet motoriku, postřeh, logiku nebo přesnost v herních boxech. V relax zóně si zase můžete udělat piknik s přáteli,“ doplnil Pokorný.

Další program v podhradí bude pro návštěvníky zdarma. Na scéně v podhradí vystoupí umělci z Venezuely, Itálie, Argentiny, Španělska, Maďarska, Česka i Slovenska. Budou k vidění komediální, akrobatická, adrenalinová a hudební vystoupení.

Zdroj: Cirkus trochu jinak

Témata článku

Cirkus trochu jinak

Nový cirkus

Cirkulum

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: