Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015

Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015

Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015

Sezóna nového cirkusu se zahraničními soubory a domácími premiérami, unikátní „Trnkovské“ výstavy z dílny jeho syna a vnuka, hostování bratří Bubeníčků, tajuplné maorské portréty plzeňského rodáka Gottfrieda Lindauera, festival světla a umění ve veřejném prostoru, výstava současného designu v industriálních areálech, oživení barokních památek Plzeňského kraje dobovou hudbou, divadlem, ohňostroji i gastronomií, otevření restaurovaných Loosových interiérů, průvodce po skrytých příbězích obyvatel města Plzně, výstavy připomínající dílo Ladislava Sutnara, velkolepé oslavy svobody s koncertem Lynyrd Skynyrd, hostování souboru choreografky Sashi Waltz v rámci festivalu Tanec Praha v Plzni, „vyšperkované“ tradiční festivaly jako Smetanovské dny, Finále, Divadlo či Živá ulice... to je jen malý výběr z několika set akcí, které čekají od 17. ledna 2015 na obyvatele a návštěvníky Plzně a okolí v rámci projektu Evropské hlavní město kultury.
Plzeň 2015 je nejrozsáhlejším kulturním projektem v novodobé historii České republiky. Už jen za několik málo dnů se naše město otevře a já věřím, že stejně tak, jako jsme dokázali získat v roce 2010 titul Evropské hlavní město kultury, ukážeme o pět let později prostřednictvím připraveného celoročního programu, jaký potenciál naše město má,“ uvádí primátor města Plzně Martin Zrzavecký. „Účelem projektu není ukázat v jednom roce co nejvíce z lokální kultury, ale pomoci růst místním pořadatelům na evropskou úroveň, být aktivní v evropském dialogu prostřednictvím kulturní spolupráce a zapojovat co nejvíce plzeňské obyvatele,“ doplňuje Martin Baxa, náměstek primátora pro oblast kultury, cestovního ruchu, památkové péče a projektu Evropské hlavní město kultury.
Základní programová témata hledají vztah umění a technologií a objevují identitu Plzně v kontextu Evropy. Z tohoto pohledu se dotýkají osobností či příběhů spojených se západočeskou metropolí, jako je Ladislav Sutnar, Adolf Loos nebo Jiří Trnka. „Plzeňský program není jen festivalová zábava, měl by mít dlouhodobý efekt na město i českou kulturní scénu. Živá připomínka ikonických osobností spojených s Plzní v kombinaci s inovativními a originálními nápady umělců a organizátorů z celé Evropy tvoří unikátní mix velkých i malých událostí, kulturních akcí pro širokou veřejnost i úzce zaměřené publikum, jednorázových zážitků i dlouhodobých rozvojových projektů,“ vysvětluje programový ředitel Jiří Sulženko.

Výstavy, koncerty, divadlo, tanec

Žánrově se program rozprostře od nového cirkusu, přes výstavy, koncerty, divadlo, tanec, až po vzdělávací projekty a velké akce ve veřejném prostoru. Projekt odstartuje 17. ledna slavnostním Otevřením Plzně, do něhož se zapojí pod taktovkou Petra Formana či skladatele Marka Ivanoviče spolu s více než 150 umělci, akrobaty, herci a hudebníky celé město. Cesta čtyř průvodů vyvrcholí na hlavním náměstí rozezněním nových zvonů, největším videomappingem u nás od talentovaných výtvarníků ze studia 3dsense, kteří už dříve pro Plzeň vytvořili animace doprovázející francouzský kolotoč na náměstí, a adrenalinovým kouskem švýcarského provazochodce Davida Dimitriho. Celý zahajovací víkend od pátku do neděle bude město žít v klubech, městských sadech, náměstích, divadlech i galeriích.
Hned několik dní po zahájení se v pestrobarevných šapitó rozběhne Sezona nového cirkusu, která do listopadu nabídne sedm předních souborů z Francie, Itálie, Španělska a Švýcarska - Cirque Trottola s Petit Théâtre Baraque, PSiRC, MagdaClan, Bêtes de foire, Akoreacro, Cirque Aïtal, provazochodce Davida Dimitriho a navíc premiéru našeho předního souboru Cirk La Putyka. Velcí i malí diváci se tak po celý rok mohou těšit na představení, kde se prolíná vrcholná akrobacie, žonglování s napětím, úžasem, humorem, klaunstvím, poetikou a s atmosférou starých časů.
Každý měsíc pak nabídne minimálně jednu velkou akci ve veřejném prostoru a desítky menších. V únoru například Plzeň rozsvítí Festival světla se světelnými instalacemi, mappingy, světelnými objekty i interaktivními aplikacemi. V březnu se otevře kreativní zóna DEPO2015, nový prostor pro kreativní průmysly, umění a rozvoj talentu nejen v Plzni. V dubnu něm vznikne unikátní prostorová instalace osobností současného evropského designu – Wernera Aisslingera, Jiřího Příhody, Henryho Wielguse, Jana Plecháče nebo Maxima Velčovského.
V květnu se Plzeň stane dějištěm monumentálních oslav 70. výročí konce války spojených s koncertem americké kapely Lynyrd Skynyrd, známé díky hitu Sweet Home Alabama. V létě proběhne v centru města multižánrový festival Živá ulice a v celém Plzeňském kraji 9 týdnů baroka – rozsáhlý program oživující unikátní barokní památky dobovou hudbou, divadlem, ohňostroji i gastronomií, včetně premiéry barokní korunovační opery Costanza e fortezza na dobově věrné dřevěné kopii divadelní scény Florea Theatrum.
Program Divadla J. K. Tyla a dalších prostor obohatí také současné divadlo a tanec, například lednové vystoupení tanečního souboru Les Slovaks, v rámci Tance Praha v Plzni přijede v červnu soubor Sasha Waltz and Guests nebo valonská dvojice Mossoux-Bonté a v červenci Plzeň uvidí soubor Les Ballets Bubeníček s novým programem.

Výtvarné umění: Nejen vzpomínka na Jiřího Trnku

Speciálně připravené výstavy výtvarného umění nabídnou Západočeská galerie a Galerie města Plzně. Například na výstavě Mnichov – zářící metropole umění budou zastoupena díla umělců reprezentujících slavnou Mnichovskou malířskou školu (Lovis Corinth, Ludwig Dill, Alexej von Jawlensky, Vasilij Kandinskij, Paul Klee, Alfred Kubin, Wilhelm Leibl, Franz von Lenbach, Gabriel von Max, Václav Brožík, Luděk Marold, Alfons Mucha, Hugo Steiner-Prag, Carl Thiemann, Joža Uprka a mnoho dalších). Proslulého plzeňského rodáka Jiřího Trnku a jeho dílo představí profilová výstava Ateliér Jiřího Trnky, na kterou naváže interaktivní Zahrada 2 – připravují je Trnkův syn Jan a vnuk Matyáš.
Z Nového Zélandu poprvé do Evropy přiveze Západočeská galerie v Plzni jedinečnou sbírku 50 maorských portrétů plzeňského rodáka Gottfrieda Lindauera. Západočeské muzeum připomene odkaz světově proslulého designéra Ladislava Sutnara. Ve speciální prohlídkové trase budou zpřístupněny unikátní bytové interiéry architekta Adolfa Loose. Zahájení provozu bývalého depa podtrhne výstava soch z vyřazených kovových objektů Čestmíra Sušky.
Takzvané městské legendy poodhaluje projekt nazvaný Skryté město, který návštěvníka díky webu www.mapa.skrytemesto.cz a mobilní aplikaci provede městem a ukáže jim nejen výjimečné turistické trasy, ale také osobní příběhy, vzpomínky a zážitky z běžně skrytých míst v Plzni.
Velká řada aktivit se věnuje veřejnému prostoru s důrazem na zapojení obyvatel. Například program Pěstuj prostor umožňuje lidem dávat návrhy na zlepšení konkrétních míst ve městě, v upravené podobě pak probíhá i na školách. V rámci projektu Město jako výstava oživí skupina umělců pod kurátorským vedením Rostislava Koryčánka postupně po celý rok sedm zanedbaným míst formou hravých instalací.

Plzeň 2015 nezapomene ani na menšiny a obyvatele všech národnostních i věkových kategorií. Například projekt Chaloupka strýčka Toma zapojuje do tvůrčích dílen cizince žijící v Plzni; jako poctu seniorům a vzdání holdu stáří připravuje choreograf Peter Jaško vystoupení u příležitosti Sletu sokolů v Plzni.
Během července se pro milovníky hudby očekává velká událost, kdy se přímo ve městě odehraje speciální edice festivalu Rock for People Europe, na které vystoupí špičkoví interpreti ze všech 28 členských států EU a mnoho dalšího. Řada aktivit probíhá možná ne tak na očích jako akce na náměstích, ale o to důležitěji pro Plzeň z hlediska doby po skončení samotného projektu - umělecké rezidence, vzdělávání pracovníků v oblasti Arts Managementu, vznik nových sdílených ateliérů pro tvorbu, platforma Everfund pro komunitní financování, oživování zanedbaných prostor nebo činnost dobrovolníků v rámci Klubu strážných andělů.

Přesný program a vstupenky najdou zájemci na www.plzen2015.cz. Již nyní jsou v prodeji vstupenky na první novocirkusová představení, taneční vystoupení Les Slovaks a česko-francouzskou výtvarnou divadelní inscenaci režiséra Matěje Formana Aladin. Zdroj: Plzeň 2015

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: