Premiéra baletu Divadla J. K. Tyla v Plzni: Popelka

Premiéra baletu Divadla J. K. Tyla v Plzni: Popelka

Premiéra baletu Divadla J. K. Tyla v Plzni: Popelka

Novým rodinným představením, které nabídne divákům plzeňský balet, je Prokofjevova Popelka, která bude mít premiéru v sobotu 16. listopadu ve Velkém divadle. Jejím uvedením si soubor zároveň připomíná 60. výročí úmrtí skladatele Sergeje Prokofjeva, jenž zemřel 5. března 1953. Popelku komponoval v letech 2. světové války, premiéru měla v moskevském Velkém divadle 21. 11. 1945. V pražském Národním divadle ji představil již v roce 1948 choreograf Saša Machov, v historii DJKT jde nyní o její čtvrté nastudování – od posledního uplynulo právě 20 let (1959 chor. Luboš Ogoun, dir. Albert Rosen, 1971 chor. Gustav Voborník, dir. Jiří Kout, 1993 chor. Marilena a Andrej Halászovi, dir. František Drs). Nového nastudování Popelky se ujal jako choreograf i režisér umělecký šéf souboru Jiří Pokorný s cílem nabídnout bohatý mnohovrstevný zážitek divákům všeho věku: „Naše inscenace se plně soustřeďuje na dějovou linii pohádkového příběhu. Pomíjí momenty, které neposouvají děj, větší pozornost zato věnuje rodinným vazbám a citovému zrání hlavní postavy. Geniální Prokofjevova hudba byla pro mne impulsem pro nové pojetí choreografie, koncipované na bázi neoklasiky. Opírá se o současné výrazové prostředky, je technicky velmi náročná a plzeňskému souboru ušitá přímo na míru.
Choreograf Jiří Pokorný spolu se scénografem Janem Duškem zvolili pro inscenaci zvláštní klíč, který nepochybně ´odemkne´ srdce malých i velkých diváků: „V představení účinkuje hodně dětí z naší baletní školy, budou oživovat prostředí, v němž se děj odehrává. My jsme si je s prof. Duškem nazvali ´transformeři´, protože budou vytvářet a zároveň animovat vybavení domácnosti – kamna, prádelní koš, špajzku a umyvadlo s kohoutkem, ale také části kočáru, hodiny či trůn. Budou představovat pomeranče jako symbol bohatství zámku, Prince na cestě světem budou provázet jako planety… Zajímavý úkol z toho vyplynul pro výtvarníka Romana Šolce, který kromě kostýmů musel tedy vypracovat i návrhy nábytku,“ vysvětluje Pokorný.
O tom, že baletní soubor Divadla J. K. Tyla vždy myslí také na malé diváky, svědčí stálá přítomnost některého z velkých pohádkových titulů na jeho repertoáru. V posledních deseti letech uvedl Labutí jezero, Louskáčka, Krásku a zvíře, Coppélii a Šípkovou Růženku. Na přelomu let 2009 a 2010 měl dokonce na repertoáru celý trojlístek slavných pohádkových baletů P. I. Čajkovského současně. S posledním z nich, Šípkovou Růženkou, se diváci mohou rozloučit při derniéře 13. prosince.
Zdroj: DJKT

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: