Premiéra baletu Spartakus v Plzni již za několik dní

Premiéra baletu Spartakus v Plzni již za několik dní

Premiéra baletu Spartakus v Plzni již za několik dní

Repertoár baletního souboru Divadla J. K. Tyla obohatí slavný balet arménského skladatele Arama Chačaturjana Spartakus, jenž v Plzni dosud nebyl uveden. Stane se tak v sobotu 15. listopadu v 19.00 hodin ve velkém divadle. Nastudování se jako choreograf i režisér ujal umělecký šéf souboru Jiří Pokorný: „Spartakus je pro nás velký a nosný příběh o touze po svobodě, úniku z poroby, podpořený úžasnou hudbou. Vžité představě o romantickém baletu odporuje už tím, že je to ryzí mužský tanec umocňovaný bojovými scénami. Jsou v něm ale i nádherná adagia, lyrické scény prodchnuté citem. A titulní role patří k velkým snům tanečníků – kdo nechce vysloveně dělat Prince v Labutím jezeře, touží po Spartakovi.
Balet Spartakus, zachycující příběh thráckého otroka a gladiátora, jenž se stal vůdcem největší vzpoury otroků v římské říši (73–71 př.n.l.), měl světovou premiéru v Leningradě v r. 1956. Aram Chačaturjan v něm plně uplatnil svůj osobitý styl, těžící ze spojení arménských folklorních prvků s tradicí ruské symfonické hudby 19. století a s podněty impresionistické instrumentace. Působivá hudba nepřestává lákat mnohé světové tvůrce, titul sám se pro svou náročnost stal prubířským kamenem interpretační vyspělosti baletních souborů. Na území České republiky byl Spartakus uveden za uplynulých šedesát let pouze pětkrát: dvakrát v Národním divadle v Praze (chor. Jiří Blažek – 1957, 1976), dvakrát v Brně a jednou v Ostravě. V Plzni byla z Chačaturjanova baletního díla pouze v r. 1975 nastudována Gajané, dvakrát pak tančil soubor na jeho symfonickou suitu Maškaráda (v letech 1965 a 1994).
Vloni mohli diváci zhlédnout v kině v přímém přenosu monumentální představení Spartaka z moskevského Velkého divadla. Inscenace Jiřího Pokorného se ubírá jinou cestou: „Vycházíme ze stejného libreta Nikolaje Volkova, ale nejde nám jen o atraktivní bojové scény. Obohacením o různé dějové detaily chceme postihnout také rozkol mezi vůdci povstání a myšlenkové pozadí těch událostí vůbec, ale i kontrast mezi tehdejším životem na venkově a zhýralý prostředím Říma.
Titulní roli Spartaka nastudovali Petr Hos a Richard Ševčík, jeho ženu Frygii ztělesní Jarmila Dycková s Nelou Mrázovou. V dalších rolích se představí Miroslav Hradil, Michal Kováč a Martin Šinták  (Crassus), Martina Diblíková, Michaela Hosová a Kristýna Piechaczková (Aegina). Michal Kováč s Martinem Šinták budou alternovat i v roli Spartakova odpůrce Harmodia, výraznou postavu majitele gladiátorské školy Batiata vytvoří doyen plzeňského baletu Jiří Žalud. Výpomoc v bojových scénách poskytne tanečníkům skupina historického šermu Dominik vedená Karlem Basákem. Za dirigentským pultem stane Jiří Štrunc, v jehož bohatém repertoáru se tak poprvé objeví baletní titul. Scénu vytvořil Tomáš Moravec, kostýmy Tomáš Kypta.
Protože premiéra Spartaka připadá právě na Noc divadel, chystají se divadelníci využít atmosféry antického Říma i pro tento účel. Zákulisím budou návštěvníky provázet postavy v dobovém oblečení a i jinak budou prohlídky tímto námětem tematizovány. Zdroj: DJKT

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: