Proběhl Prague Spring Swing Festival

Proběhl Prague Spring Swing Festival

Proběhl Prague Spring Swing Festival

V posledních letech zažíváme výrazný revival a prudký vzestup popularity swingové taneční hudby, doprovázený velkým zájmem veřejnosti o taneční styly třicátých a čtyřicátých let minulého století. Společenská nostalgie po této době přináší také návrat módních stylů oblékání, líčení i vybraného chování tehdejších salonů československé první republiky, ale také vření dobových tančíren barevného obyvatelstva USA. Celý svět dnes znovu objevuje swingové tance jako Charleston, Balboa, Shag, Boogie Woogie nebo Blues. Na špici popularity se však dlouhodobě drží Lindy Hop, taneční novinka z roku 1928 pojmenovaná po fantastickém sportovním výkonu letce Lindberga, po jeho „Lindberg’s Hop over the Ocean“.
Praha stála u zrodu této módní vlny. V roce 1991 se zde natáčel dnes již kultovní americký film Swing Kids. Těsně po sametové revoluci se zde bez větších nákladů daly točit exteriéry se scénami předválečného Berlína. Velké taneční scény se pak natáčely v Hudebním divadle v Karlíně a v interiéru Kulturního domu na Smíchově. Jinak ale nový nástup swingových tanců Prahu i celou naši republiku delší čas míjel. Teprve v poslední době se daří díky spolupráci s předními swingovými orchestry, jako jsou Ondřej Havelka a jeho Melody Makers, Jakub Šafr a jeho orchestr nebo nový orchestr Harlemania, přivést k široké veřejnosti povědomí o amerických „social dances“, které se u nás tančily již před druhou světovou válkou a po osvobození se tu objevily v originální podobě spolu s americkou armádou.
Proto vznikl projekt LINDY 2013, který si klade za cíl zaplnit mezeru v tanečním vzdělání a přivést k nám současnou módní vlnu swingových tanců, představit ji i široké laické veřejnosti. Všechny akce projektu jsou přístupné veřejnosti i zahraničním hostům. Ve dnech 12. – 15. dubna proběhl v Praze Prague Spring Swing Festival se čtyřmi swingovými tančírnami. V plánu je letní škola tance pro swingaře a stepaře od 28. června do 7. července. Projekt organizuje a zaštiťuje Taneční studio Zig-Zag tap & swing.
Studio vede choreograf Zdeněk Pilecký, bývalý tanečník Hudebního divadla v Karlíně a Státní opery Praha, současný pedagog muzikálového oddělení Konzervatoře Jaroslava Ježka a Mezinárodní konzervatoře Praha. Zaměřuje se především na step, swing a taneční choreografie k hudbě 20. až 60. let. Studio Zig-Zag pořádá kromě lekcí Lindy Hop i kurzy stepu, Balboy, jazz dance, akrobacie pro swingaře a conditioning pro tanečníky. Taneční skupina Zig-Zag vystupuje s komerčním programem při slavnostních příležitostech a společenských akcích. Zdroj: Zig-Zag

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: