Speciální uvedení nové inscenace souboru Tantehorse

Speciální uvedení nové inscenace souboru Tantehorse

Speciální uvedení nové inscenace souboru Tantehorse

V rámci nového multižánrového Festivalu Spectaculare, který probíhá v Praze, se uskuteční zvláštní předpremiérové uvedení nové inscenace souboru Tantehorse. Pod inscenací Faith jsou jako autorky podepsány Miřenka Čechová a Andrea Miltnerová, představení, které se uskuteční 29. ledna v 19.30 ve Studiu Hrdinů (Veletržní palác), doprovodí živou hudbou kapela Bohren. Premiéra pak proběhne 17. a 18. února 2014 v divadle Ponec.
Miřenka Čechová a Andrea Miltnerová v tanečně - výtvarném představení o ztrátě víry v umění, jež nahradilo život, o nemožnosti přestat a nemožnosti zůstat. O kráse rozkladu, násilí drilu, o nesnesitelné přítomnosti a minulosti, jež nás vždy dožene. Faith je příběh založený na skutečném životním osudu české primabaleríny, jež dobrovolně ukončila svůj život skokem z okna. Inscenaci zaštiťují jména úspěšných choreografek: Miřenka Čechová je držitelkou cen za Nejlepší představení 2012 podle deníku Washington Post a The Herald Angel Award Fringe festival Edinburgh 2014. Andrea Miltnerová se specializuje na současný a barokní tanec; často spolupracuje na mezinárodních projektech.
Představení 29. ledna podpoří živá kapela: Bohren und Der Club of Gore je dark-jazzové kvarteto z Kolína nad Rýnem, jehož hudba představuje fúzi pomalého, zádumčivého doom metalu a atmosférického lounge jazzu. Jejich ponuré, apokalyptické blues prý zní jako soundtrack k Twin Peaks v podání Black Sabbath hrajících na akustické nástroje.

Divadelní skupina Tantehorse byla založena v roce 2006 Miřenkou Čechovou a Radimem Vizvárym jako Teatro Pantomissimo. Zprvu se soubor zaměřoval na pokračování silné tradice české moderní pantomimy, navazoval na svého pedagoga Borise Hybnera a na vlivy Ladislava Fialky a Marcela Marceaua. Brzy však tento klasický svět křehkého mlčení opustil, aby se vydal svou vlastní cestou, která vedla skrze grotesku, komedii a černý humor k surrealismu a dekadenci. Zásadní bylo setkání s japonským divadelním uměním butó, které silně ovlivnilo poetiku souboru. Od roku 2007 do 2009 vznikala tři samostatná představení propojená do dramaturgicky promyšleného konceptu Dark Trilogy.
Tantehorse své působení rozšířili mimo ČR, především prostřednictvím pedagogické činnosti a prezentace nových představení. V sezóně 2010/2011 pronikli i na americký kontinent, kde Miřenka Čechová prezentovala tvorbu souboru ve Washingtonu, Pensylvánii a na Floridě v rámci cyklu přednášek a představení. Zároveň byla angažovaná významným divadelním souborem Synetic Theater (role Šaška v představení Král Lear), kde pokračuje v další umělecké spolupráci. Radim Vizváry prezentuje soubor především v Německu a Polsku. Rozšiřuje své působení v Berlíně, ve Varšavě a v Praze o oblast režijně pedagogickou. V Berlině je spolupracujícím pedagogem vzdělávacího oboru Pantomime na škole Die Etage. Soubor úzce spolupracuje se světovými představiteli oboru fyzického a mimického divadla (Sabine Seume, Anke Gerber, Bartolomiej Ostapczuk, Josef Markocki, Irina Andreeva, Oliver Pollac, Paata a Irina Tsikurishvilli, atd. ) a věnuje se pořádáni mezinárodní konference zabývající se teoreticko praktickou problematikou žánru. Jejich domovskou scénou je však stále Praha, kde soubor vytváří a uvádí nová představení

Více info: Tantehorse – Physical Mime Theatre
http://www.tantehorse.cz/
http://www.palacakropolis.cz/
http://www.studiohrdinu.cz/
www.palacakropolis.cz/spectaculare/28657?no=72
http://www.divadloponec.cz/

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: