Triumf Hamburského Baletu na Benois de la Danse

Celkem šest umělců a známých osobností ze světa tance bylo oceněno v rámci jubilejního 20. ročníku udílení cen Benois de la Danse, jenž proběhl 22. května v historické budově Velkého divadla v Moskvě. Stejně jako každý rok byla tato ocenění udělena za nejvýznamnější počiny v oblasti klasického baletu nebo jiného tanečního žánru v roce uplynulém, tedy 2011. Letošními laureáty se stali následující umělci:

Benois de la Danse za choreografii získal Lar Lubovich, zakladatel a umělecký šéf newyorského souboru Lubovich Dance Company za svou práci s názvem Crisis Variations.

Cenu za nejlepší ženský taneční výkon si odnesla Alina Cojocaru za roli Julie v baletu Liliom Johna Neumeiera.

V mužské kategorii potom porota udělila hned dvě ceny, jednu Mathiasi Heymannovi z baletu pařížské Opery za roli Zaëla v La Source a druhou Carstenu Jungovi z Hamburského Baletu za ztvárnění titulní role v představení Liliom.

Tatáž inscenace potom přinesla Benois de la Danse za nejlepší hudbu i jejímu autorovi Michelu Legrandovi.

Zvláštní ocenění za celoživotní přínos v oblasti choreografie získal Pierre Lacotte, francouzský choreograf, který letos v dubnu oslavil své 80. narozeniny. Tento tvůrce je spojován především s pařížskou Operou, jeho inscenace ovšem byly uvedeny na jevištích mnoha dalších slavných baletních a operních domů po celém světě včetně Velkého divadla v Moskvě a Mariinského divadla v Petrohradě.

Letošní porotě předsedali Jurij Grigorovič (choreograf Velkého divadla v Moskvě) a John Neumeier, umělecký šéf Hamburského Baletu. Spolu s nimi v porotě zasedli Altynai Asylmuratova, umělecká vedoucí Ruské baletní akademie A. Vaganovové v Petrohradě, Laurent Hilaire, baletní mistr a zástupce ředitele pařížské Opery, Kim Joo-Won, první sólistka Korejského Národního baletu v Soulu, Manuel Legris, umělecký ředitel baletu Vídeňské Státní opery, Alessandra Ferri, programová ředitelka Festivalu dei 2 Mondi v italském Spoletu a Jorma Elo, rezidentní choreograf Boston balletu.

Benois de la Danse je jednou z nejprestižnějších baletních soutěží, v níž jsou oceňovány výjimečné počiny na jevištích divadel po celém světě za uplynulou divadelní sezónu. Tato soutěž, nesoucí jméno slavného Alexandre Benoise (1870-1960) vznikla v roce 1992 a ještě na podzim téhož roku se dostala pod záštitu UNESCO. Členové poroty se s výjimkou jejího předsedy Jurije Grigoroviče mění každý rok a jsou do ní nominovány přední osobnosti ze světa tance. Ceny, jejichž podobu navrhl francouzský sochař Igor Ustinov jsou udělovány vítězům v kategoriích celoživotní přínos, nejlepší tanečník a tanečnice a dále nejlepší choreograf, autor hudby a výtvarník.

Zdroj: www.kommersant.ru, www.gazeta.ru

Témata článku

NěmeckoRusko

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: