Unie tanečníků a performerů přináší zabezpečení taneční profese

Unie tanečníků a performerů přináší zabezpečení taneční profese

Unie tanečníků a performerů přináší zabezpečení taneční profese

Na včerejší tiskové konferenci zahájila činnost nová organizace: Unie tanečníků a performerů. Společnost vznikla za účelem kultivace pracovních podmínek a přístupu k profesionálním pohybovým umělcům a tvůrcům – především OSVČ. Nabízí jim zprostředkování konkrétních služeb v podobě zvýhodněného pojištění, právního servisu a pomoci při uzavíraní pracovních smluv či zastupování třetí osobou v různých konfliktních situacích. Myslí také na jejich uplatnění po skončení profesionální kariéry a hledá pro ně možnosti dalšího vzdělávání. Současná praxe jde často proti zájmům umělců. Běžně například nutí tanečníka uzavřít smlouvu na určitý počet představení, kde se honorář odvíjí od počtu odehraných představení. Tanečník pak zkouší několik měsíců zadarmo s rizikem, že druhá strana například tolik představení neprodá a on vydělá výrazně méně než čekal, v případě zranění nebo neuskutečnění projektu pak nemusí dostat vůbec nic.

Milan Odstrčil, ředitel Unie tanečníků a performerů, říká: „Unie tanečníků a performerů vznikla právě proto, aby svým členům zprostředkovávala výhodné pracovní podmínky, nadstandardní pojištění a usnadnila jim kariérní posun. Tanečníci pak své plné nasazení mohou cele věnovat výkonu profese, nikoliv starostem o vlastní zabezpečení.
Webové stránky www.unietp.cz umožní členům vytvořit si svůj profesní profil, kde mohou sdílet informace s ostatními, získají přístup k aktuálním nabídkám práce, např. konkurzům nebo castingům, vzdělávacím kurzům či workshopům, a pravidelně budou moci využívat dalších benefitů podle typu svého členství (speciální zdravotní pojištění, pomoc s daňovým přiznáním, zastupování ve věcech smluvních, nabídky rekvalifikačních kurzů, atd.). Unie nabízí tři typy členství za paušální měsíční poplatek v rozmezí od 380 až 950 korun, viz výhody popsané na webu www.unietp.cz (nečlen žádné info nedostane). Rozděleno na žánry: balet, moderní tanec, komerce, muzikál.
Milan Odstrčil dodává: „Postaráme se o tanečníka doslova od zlomeného prstu na noze po zastupování ve smluvních otázkách. Navíc žádný tanečník nemůže tančit navěky. My myslíme i na zadní vrátka, na dobu po ukončení aktivní kariéry.“ – budou aktivně vyhledávat možnost rekvalifikačních kurzů.

Teatroložka Jana Bohutínská k tématu vysvětluje: „Kariéra pohybových umělců má ve srovnání s roky dřiny, které museli své profesi již od doby studia věnovat, jen jepičí život. Tito profesionálové často končí aktivní kariéru po třicítce a poté jsou zcela ponecháni svému osudu. V jiných evropských zemích je přitom běžné, že existuje na pohybové umělce cílený systém sociálního zabezpečení, který bere v úvahu i jejich další pracovní uplatnění a rekvalifikaci, ale také specializované organizace, jež jim pomáhají se startem druhé kariéry. Sdružení jako Vize tance nebo Taneční sdružení ČR se snaží o zavedení podobné praxe také v Česku.
Unie tanečníků a performerů tyto snahy podporuje, ve spolupráci s těmito subjekty se ale narozdíl od nich zaměří individuálně na konkrétního jednotlivce, kterému bude nápomocna, a nyní se bude snažit alespoň částečně suplovat roli státu a ve spolupráci s dalšími subjekty působícími na poli zabezpečení taneční profese zprostředkovat pro tanečníky například výhodné dlouhodobé spoření na další rekvalifikaci či jim vyjednávat speciální rekvalifikační kurzy. Zdroj: UTP

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: