V plzeňském Borském parku vyroste cirkusové šapitó

Již 12. ročník festivalu nového cirkusu Žonglobalizace oživí v termínu od 16. do 22. května 2022 celou Plzeň. Po dvou předchozích ročnících poznamenaných pandemií covidu představuje ředitel festivalu Jiří Misař velké změny: „Největší letošní novinkou a lákadlem je určitě pravé cirkusové šapitó, které se na festivalový týden zabydlí v Borském parku. Program jsme pečlivě vybírali, aby byl pro diváky atraktivní a připravili jsme i speciální představení pro školy. Určitě bych chtěl Plzeňany pozvat na špičku českého nového cirkusu Losers Cirque Company s jejich novinkou Konkurz, poprvé v Česku představíme i kvarteto německých umělců s jejich dechberoucím propojením nového cirkusu a výtvarna Galleria Secchia.”

V plzeňském Borském parku vyroste cirkusové šapitó

V plzeňském Borském parku vyroste cirkusové šapitó

Díky spolupráci s Plzeňskými dopravními podniky zahájí 16. května festival atraktivní jízda cirkusovou tramvají, kterou se budou moci diváci zdarma svézt na trase U Synagogy-Slovany a ve vybraných časech zhlédnout u konečné zastávky Slovany cirkusový kabaret. Týden nového cirkusu vyvrcholí o víkendu 21. a 22. května v Borském parku množstvím otevřených workshopů a představení pro širokou veřejnost.

Tématem letošního ročníku je „No limits“ (bez limitů). „Dramaturgie bourá mantinely jednotlivých disciplín a organicky se navzájem prolíná s dalšími způsoby uměleckého vyjádření. Diváci se tak budou moci setkat s novým cirkusem a výtvarným uměním, hudbou, tancem a digitálními technologiemi. Nový cirkus nezná hranice, boří limity. Poslední dva roky jsme si všichni vyzkoušeli různá omezení a restrikce -  právě téma spojení, prolínání a osvobození se od definovaných ,škatulek‘ nabídne divákům komplexní umělecký zážitek,“ dodávají organizátoři.

Záštitu nad 12. ročníkem festivalu převzal ministr kultury pan Mgr. Martin Baxa.

Celý program na www.zonglobalizace.cz.

Zdroj: Festival Žonglobalizace

Témata článku

Borský park

Nový cirkus

Festival Žonglobalizace

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: