Začíná festival současného cirkusu Fun Fatale 2022

Jedenáctý ročník mezinárodního festivalu současného cirkusu Fun Fatale nabídne ve dnech 22. až 29. května 2022 inscenace výhradně ženských artistek z Japonska, Dánska, Švédska a České republiky. Celovečerní i kratší sólové projekty jedenáctého ročníku se vydají za hranice divadelního sálu i tradičních novocirkusových disciplín. Diváky čeká tanec s asymetrickým objektem, duet na ikonické dánské lavičce nebo inscenace na pomezí přednášky a performance v prostorách galerie výtvarného umění. Program doplní masterclass švédské choreografky Belliny Sörensson, během níž na hlavním jihlavském náměstí vznikne jedinečná animace pětimetrové ocelové kupole, představení pro děti i workshopy. Hlavní část programu se uskuteční v Jihlavě, poté se festival přesune do Českých Budějovic a na Slovensko.

Aki Yoshida

Aki Yoshida

„Trendem současného cirkusu je čím dál častější prolínání s výtvarným uměním. Velmi mě těší, že se nám letos podařilo přivézt performerku až z Japonska. Aki Yoshida v inscenaci Ruten komponuje obrazy ze svého těla a geometrického objektu, a vytváří tak jedinečnou pohybovou báseň. Japonská poetika, která je pro nás Evropany stále atraktivní, se v díle rozhodně nezapře,“ láká diváky umělecká ředitelka festivalu Eliška Brtnická.

Vybrané artistky bude možné potkávat v průběhu celého týdne také v jihlavském veřejném prostoru. Šestice z nich pod vedením švédské choreografky Belliny Sörensson obsadí téměř pětimetrový dóm umístěný na Masarykově náměstí. Objekt prozkoumá tancem, pohybem ve vzduchu i zvukem. Své poznatky pak přetaví v performanci, kterou v závěru festivalu představí divákům.

Dánská umělkyně Signe Løve Anderskov uvede představení na pomezí přednášky a performance Inverting Self. Kombinuje v něm výzkum s osobní zpovědí, kdy na základě výstavy fotografií přechází od vyprávění k představení ve stoji na rukou a nechává tak prolínat různé vrstvy díla. V polovině dvouletého uměleckého výzkumu na Stockholm University of the Arts otěhotněla a rozhodla se tuto proměnu těla zahrnout do své studie. Projekt je tak jedinečným vhledem do tvůrčího i osobního procesu umělkyně a zároveň poetickou dokumentací životních změn.

Třetí večer festivalu bude patřit českému souboru Cirkus TeTy. Tři pohybové laboratoře se třemi různými choreografkami daly vzniknout inscenaci Voyerky v režii Martiny Hajdyly Lacové, které bourá hranice mezi pohybovým divadlem, novým cirkusem a tancem. Zpověď osmi žen, matek i nematek, které jsou společností nuceny postavit se k tématu mateřství. Moment přítomnosti dětí performerek ve věku několika měsíců až šesti let umocňuje prožitek diváků i akrobatek důsledkem střetu obecného očekávání a reality. Pečlivě nastudované choreografie se prolínají s momentem náhody tak, že ani sami tvůrci neví, jak bude vypadat dnešní představení.

Jedna z voyerek, Klára Hajdinová, v rámci doprovodného programu představí jihlavským středoškolákům inscenaci V kruhu. Tématem performance s dokumentárními prvky je stále aktuálnější problematika nárůstu počtu lidí s úzkostmi a depresemi. Prostřednictvím pohybu a vzdušné akrobacie na kruhu odvypráví svůj příběh, který zakončí otevřená diskuze s psychoterapeutem. O den dříve Hajdinová nabídne workshop na visutém kruhu, na němž si zájemci mohou vzdušnou akrobacii vyzkoušet na vlastní kůži.

Podrobný program festivalu včetně informací o vstupenkách najdete na www.funfatale.cz nebo na festivalovém facebooku a instagramu Fun Fatale.

Zdroj: Festival Fun Fatale

Témata článku

Nový cirkus

Fun Fatale

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: