Zemřela choreografka Libuše Hynková

Zemřela choreografka Libuše Hynková

Zemřela choreografka Libuše Hynková

6. ledna 2012 zemřela ve věku 88 let Libuše Hynková, zakladatelka a dlouholetá šéfchoreografka jediného profesionálního folklorního souboru v České republice, Československého státního souboru písní a tanců. Její scénické zpracování českých, moravských a slovenských lidových tanců tvořily základní osnovu souborového repertoáru. Vytvořila zde též několik celovečerních i kratších baletů inspirovaných lidovým uměním a pověstmi, např. Zbojnický oheň (absolventské představení, kterým završila studium choreografie na moskevském GITISu), Balada o Vojtkovi, Špalíček, Slovanské tance. S jejími programy soubor procestoval přibližně 30 zemí po celém světě, některé pro velký úspěch opakovaně (Francie, Itálie, USA), a viděli jej doslova milióny diváků. Vystupoval v nejvýznamnějších světových televizích (Anglie, USA, Francie Itálie), pro britskou královskou a japonskou císařskou rodinu, vystupoval pro celebrity jako Josefina Bakerova, v prestižních mezinárodních programech spolu s Gilbertem Bécaudem, Tomem Jonesem, Engelbertem Humperdinckem, The Supremes a ve světoznámě americké Ed Sullivan Show.
Kromě čtyřicetileté práce jako vedoucí choreografka ČSSPT, při které spolupracovala s umělci jako byli prof. Karol Plicka, skladatelé Radim Drejsl, Václav Trojan, Otmar Mácha, Václav Kučera, výtvarníci Antonín Strnadel, Věra Fridrichová, Alena Hoblová aj., a vychovala několik generací vynikajících tanečníků, spolupracovala též s jinými významnými divadly.
Ve spolupráci s Karlem Plickou (námět a umělecká spolupráce), Václavem Trojanem (hudba) a Alenou Hoblovou (scéna a kostýmy) vytvořila unikátní scénické dílo Zlatá brána (1974). Tato jevištní báseň komponovaná z hudebních, tanečních a výtvarných motivů lidového umění Čech, Moravy a Slovenska znamenala vrchol jevištního ztvárnění folkloru.
Nelze zapomenout ani na nedílnou součást programu ČSSPT, vystoupení pro školy – tzv. výchovné koncerty (např. Tance českých mistrů, Tanec a čas, Slovanské tance, Tři sestry a prsten, Špalíček, Nebude vojna, nebude...), kterými vychovával nejmenší diváky k lásce k lidové hudbě, písni a tanci a pomocí tanečního děje jim pomáhal vnímat hudbu Martinů, Smetany nebo Dvořáka.
Balet Špalíček Bohuslava Martinů vytvořila původně pro ČSSPT a na premiéru ve Vinohradském divadle přijela na pozvání ze Švýcarska i manželka skladatele. Později uvedla tento balet v různých variantách ještě v Divadle J. K. Tyla v Plzni, v divadle v Ústí nad Labem a v divadle v Českých Budějovicích. První řadu Slovanských tanců Antonína Dvořáka původně vytvořila s tanečníky ČSSPT pro holandskou televizi, později pro tento soubor doplnila druhou řadu. Slovanské tance uvedla též ve dvou nastudováních v Národním divadle v Brně. Pro ČSSPT vytvořila také Janáčkovy Lašské tance, které později nastudovala i s posluchači Konzervatoře v Praze. Spolupracovala s filmaři i televizí. Například s Vladimírem Sísem na filmu Novosvětská, který získal zlatou medaili, s Otakarem Vávrou na filmu Kladivo na čarodějnice aj.
Libuše Hynková se uplatňovala též jako pedagožka, léta učila na Konzervatoři v Praze i v soukromých tanečních školách. Spolupracovala s našimi předními amatérskými folklorními soubory, např. se souborem Mladina (dříve Škodováci) z Plzně. Pro Kühnův dětský sbor vytvořila scénu České vánoce. Na Slovensku převzaly její choreografie českých tanců soubory SĽUK i Lúčnica.
Libuše Hynková byla absolventka kresby a malby na UMPRUM Praha, za své zásluhy získala v roce 1983 titul Zasloužilá umělkyně, v roce 2009 obdržela Cenu ministerstva kultury za rozvoj tradiční lidové kultury a folkloru. Vyhlášení ceny je tradiční součástí slavnostního zahájení Mezinárodního folklorního festivalu Strážnici.  Zdroj: Národní divadlo, HAMU

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: