10. ročník festivalu Cirkopolis

Na letošní festival Cirkopolis zavítají umělci převážně z jižní části Evropy a představí různé podoby současného cirkusu. Letos mezi ně patří francouzská dvojice Collectif Petit Travers a jejich žonglérsko-bubenická show, která festival zahájí. Hranice vnímání bolesti vytyčí španělská performerka Elena Zanzu. Tělo na tělo prozkoumá francouzská dvojice párových akrobatů Un loup pour l'homme. Festival poprvé přiváží představení vytvořené a určené zvědavému dětskému divákovi, jedná se o akrobatickou malířskou show belgických Grensgeval plnou barev, štětců a akční malby. Mezinárodní festival nového cirkusu Cirkopolis přivítá umělce i diváky od 12. do 18. února 2023 v Paláci Akropolis, divadle Ponec, Kasárnách Karlín a nově i v Centru současného umění DOX.

Plock! (Grensgeval). Foto Bart Grietens.

Plock! (Grensgeval). Foto Bart Grietens.

„Skladba letošního programu vznikala velmi organicky. V 10. ročníku nabízíme divákovi pět zahraničních a zcela jedinečných uměleckých světů a tvarů na pomezí hudby, výtvarného umění nebo výtvarné či fyzické performance,“ prozrazuje Šárka Maršíková, ředitelka festivalu Cirkopolis.

Z Francie, kolébky nového cirkusu, pochází hned dva soubory. Festival odstartuje Collectif Petit Travers živým a intimním koncertem, který představuje bubny jako srdce a žongláž jako tělo. Žonglování v podání Juliena Clémenta v dialogu s bubeníkem ​​Pierrem Polletem rozvíjí vzájemný vztah – od hudebníka k žonglérovi a zase naopak. „Představení S’assurer de ses propres murmures je jedinečné silnými osobnostmi, které vidíme na jevišti. Murmures jsou v překladu šepoty. Když někomu šeptáte, vytváříte intimní vztah, pravdivý, hravý, tajný, který je jen mezi vámi. Právě pocit takové autenticity a pravdivosti spolu hledají na jevišti skrze své techniky a oba dva jsou ve svém oboru excelentní,“ doplňuje Šárka Maršíková. Collectif Petit Travers vznikl oficiálně již v roce 2004, českému publiku se však představí v úplné premiéře na scéně Paláce Akropolis.

Soubor Un Loup pour l'homme je známý svým nefalšovaným akrobatickým stylem. Od svého založení v roce 2006 vytvořil pět různých představení a odehrál je přibližně šestsetkrát po celém světě.  Do Prahy přiváží akrobatický duet Cuir o přitahování a přitažlivosti, který je syrový, místy drsný a nekonvenční. Arno Ferrera a Gilles Polet si ve speciálních kostýmech inspirovaných jezdeckým postrojem pohrávají jeden s druhým a svá těla proměňují v pouhý nástroj a místy i v bitevní pole. Jejich vzájemné přitahování a přitažlivost ale ve výsledku není o tom, kdo získá moc nad tím druhým, ale jak dokážou navzájem spojit své síly.

V projektu Ez prověřuje katalánská performerka Elena Zanzu dynamiku vztahu mezi umělcem a publikem. Zkoumá, co se stane, když je lidské tělo dobrovolně svázáno a vláčeno po jevišti, a jak na situaci reaguje manipulovaná osoba a ti, kteří vše pozorují. „Ez je projekt o bolesti, zranitelnosti, vyjednávání, souhlasu a pomoci. Zanzu se v něm snaží zpochybnit protiklady jako muž a žena, bolest a potěcha nebo třeba submise a agrese a vytvořit bezpečný prostor pro vnímání lidského bytí a potřeb,“ vysvětluje Šárka Maršíková záměr umělkyně.

Andrea Salustri je italský žonglér, tanečník a choreograf žijící dlouhodobě v Berlíně, jehož představení Materia se stalo hitem edinburského festivalu Fringe v roce 2022. Vytváří v něm taneční choreografii pro polystyrenové objekty a jednoho člověka. V dojemné podívané se váhavý pohyb polystyrenu zesiluje až k hlasitému zvukovému nástroji, který přebírá iniciativu nad manipulátorem. „Ačkoliv Salustri nevnucuje divákovi příběh, svou choreografií jako by vykresloval existenci a chování člověka na této planetě,“ doplňuje svůj postřeh Šárka Maršíková.

 

Cirkopolis dětem

Soubor Grensgeval pochází z belgického Gentu a vytváří vizuálně podmanivé divadlo s prvky cirkusu pro dětské publikum. Nejnovější artistické představení Plock! pro jednoho malíře akrobata, jedno plátno a několik plechovek s barvou je inspirované technikou akční malby amerického abstraktního malíře Jacksona Pollocka. Maluje rukou, celým tělem, otáčí se, skáče, kroutí se, ale ať dělá, co dělá, jeho výtvor se originálu ne a ne přiblížit. Plock! bude ke zhlédnutí v upraveném sále Kasáren Karlín.

Program Cirkopolisu nabídne i zástupce české scény. S indoorovou premiérou Suitcaseboarding se představí čtyři cestující skupiny tYhle, závěsná akrobatka Lenka Švolíková uvede sólovou performance Sandwritten a v prostorách Centra současného umění DOX představí novinku Thin Skin! akrobatka Eliška Brtnická a kol.

Zdroj: Festival Cirkopolis

Témata článku

Nový cirkus

Festival Cirkopolis

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: