13. ročník mezinárodního festivalu Nultý bod

Festival v Praze pravidelně představuje zajímavá a objevná představení současné zahraniční i české tvorby na poli cross-over projektů se zaměřením na taneční, loutkové a vizuální divadlo. Letošní rok s sebou nese poselství - díla tematizující a legitimizující lidské pocity, které nám nejsou zprvu úplně sympatické, ale jsou součástí každé osobnosti.  Festival proběhne v divadelních prostorách i na netradičních lokalitách od 10. do 15. července 2021. Diváci budou moci prozkoumat utajená zákoutí Studia ALTA a zahradu Invalidovny, Divadlo X10 a také opuštěná místa Rohanského nábřeží. Program festivalu proběhne zcela zdarma. Kompletní program najdete na stránkách www.nultybod.cz

Je brasse de l'air. Foto Julien Joubert.

Je brasse de l'air. Foto Julien Joubert.

„Program letošního ročníku představí projekty, které jsme začali připravovat už v minulých dvou letech. Mám radost, že se nám podařilo navázat nové zahraniční spolupráce a nyní je můžeme představit českým divákům. Zároveň můžeme pokračovat v projektech, které získaly u nás uměleckou rezidenci v minulém roce, a podpořit mladé české umělce,“ dodává ředitelka festivalu Ludmila Vacková. 

Letošní ročník festivalu zahájí svůj program pohybovou instalací dánský  kolektiv dadadans. Jejich projekt Circus Loneliness bude pocitovou procházkou v utajených zákoutích přízemí Studia ALTA v Invalidovně. Celkem 7 performerů nechá diváky nahlédnout do svého světa samoty, který zkoumají a v několika hodinách prožívají ve své imaginaci či náladě. Do instalace mohou přicházející pozorovatelé volně vcházet a odcházet během celého víkendu vždy v podvečerních hodinách.

Festivalový program bude probíhat také v partnerském prostoru, Divadle X10. Ve společné koprodukci se vrátí do fyzického prostoru událost vytvořená s berlínským cyklem Montag Modus. Sdílené prostředí Y Events: The Ecology of Attention nabídne prostor, ve kterém ještě stále můžeme být křehcí a zranitelní - což nutně nemusí znamenat slabost, ale naopak výsadu, která pomáhá reformovat možnosti bytí (opět) spolu. Vystupujícími performery budou Julian Weber (DE) a Trigger Collective (CZ).

Ukrytá panelová cesta Rohanského nábřeží se stane dějištěm site specific verze představení Alice Minar Explosion. Taneční kousek pro čtyři performery, pohádkový svět obrazů; hněv a  fyzická energie, která se hromadí, výbuch je tedy nasnadě.

Francouzsko německá performerka Pauline Payen uchopí moment truchlení a vyzve ke znovunalezení vysněné budoucnosti ve svém novém projektu iniciovaném kurátorem Petrem Dlouhým, Grieving for Post-Pandemic Future(s). Tato kolektivní meditačně situační performance proběhne ve východní zahradě Invalidovny.

Třešničkou v programu letošního ročníku festivalu je skupina L'insolite Mecanique se svým projektem Je brasse de l'air („Vířím vzduch“), který se odehraje celkem 6x opět v prostorách Divadla X10. 

Představení je procházkou autorky Magali Rousseau a diváků v nekonečném vesmíru osídleném stroji, které střídavě vstupují do světla a ožívají. Její mechanismy jsou jemné, inteligentní, poetické a bravurně vytvořené. Obývají určitou oblast naší představivosti živenou našimi nadějemi i strachy. Každý tak může spatřit kousek svého světa nebo jen nahlédnout a nechat se udivovat touto jemnou a propracovanou poetikou. Představení je určeno pro všechny generace (od 6 let). 

Kromě Divadla X10 se další objekty Magali Rousseau ocitnou také na výstavě V akváriu jsou ptáci ve Studiu ALTA, kde budou k vidění a rozpohybování od 13. do 25. července.

Na úplný konec festivalu Nultý bod se představí hudební produkční platforma a mikrolabel Antimother se svým OC/DC Cabretem, který je jakýmsi showcasem spřízněných projektů a producentů a zároveň křtem dvou nových kazet.

Některé akce jsou volně přístupné bez omezení a u některých (vzhledem k omezenému počtu diváků) je doporučena rezervace přes GoOut. 

Všechna představení jsou letošní ročník zdarma.

Zdroj: Nultý bod

Témata článku

Multižánrové

Festival Nultý bod

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: