138. sezona Baletu Národního divadla

Pro divadelní sezonu 2020/2021 plánuje Národní divadlo devatenáct premiér – včetně těch, které z důvodu karantény muselo přesunout ze sezony letošní. K zahájení sezony první scéna uspořádá ve čtvrtek 3. září 2020 na Střeleckém ostrově „happening pro celou rodinu“ s koncerty, besedami či ukázkami ze svých inscenací.

138. sezona Baletu Národního divadla

138. sezona Baletu Národního divadla

„Připravili jsme bohatý a pestrý program. Divákům nabídneme nové inscenace, které jsme museli přenést z minulé sezony, i ty, jež jsme připravovali pro tuto sezonu. Udělali jsme maximum pro to, abychom původní nabídku co nejvíce zachovali, a to i přes restrikce, které nás v uplynulém půlroce potkaly. Přejeme si ze srdce, abychom se mohli potkávat co nejčastěji v plných hledištích. V divadlech, kde se můžete chovat svobodně a společně prožívat a uvědomovat si zkušenosti i události, které nás jako lidi potkávají po staletí. Naše společné zážitky jsou totiž to nejcennější, co si jako lidé můžeme předávat. Emocionální obsah společných dramat, humorných situaci, složitých otázek i krásných okamžiků. V tomto smyslu naše živé setkávání žádné jiné události nemohou nahradit. Pevně věříme, že divadla zůstanou po celou sezonu otevřena, že diváci znovu začnou plánovat své návštěvy s velkým předstihem a že budou ze setkání s námi odcházet každý večer naplněni radosti,“ říká Jan Burian, ředitel Národního divadla.

Zahájení divadelní sezony 2020/2021 na Střeleckém ostrově
Národní divadlo přivítá novou sezonu pod širým nebem společnou oslavou plnou divadla a hudby. Bude to první skutečně velké setkání po jarní nucené přestávce.

Na hlavni program Opera chystá vystoupení svých sólistů, slavné árie zazpívají Jiří Brückler (Don Giovanni), Ester Pavlů (Carmen), Kateřina Kněžíkova (Mařenka, Prodaná nevěsta), Pavel Černoch (Cavaradossi, Tosca). Následně Balet předvede site-specific akci na téma komedie Leonce & Lena. Jako třetí vystoupí Činohra, respektive kapela Základní kameny úrazu, složena ze členů souboru. Po celé odpoledne bude k dispozici stánek s nabídkou propagační produkce ND či fotosoutěží.

Proběhne bazar oblečení umělců, pro děti bude připravena „pouliční podívaná“ souboru Bratři v tričku Prasečí cirkus. Budou se konat také tvůrčí dílny – Balet chystá Marnou opatrnost, Opera Kukátko do českých oper a Činohra v podvečer spustí další ročník studentského kurzu ND Young.

Návštěvníci se mohou těšit i na vystoupení Baletní přípravky ND. V prostoru kavárny se budou střídat soubory ND s moderovanými rozhovory se svými hvězdami, rovněž bude připravena výstava představující repertoár ND. Odpolední část programu zakončí soubor Laterny magiky předvedením finále ze své inscenace Zahrada. Závěr dne obstará hudební DJ, produkcí na baru.

Balet Národního divadla 2020/2021 
„Mám radost z výhledu na novou sezonu Baletu, jež přinese tři premiéry a osm titulů. Zároveň s potěšením dodávám, že jsme dosáhli mezinárodního renomé, a to nejen díky hostování v mnoha zemích, kdy jsme šířili dobré jméno Baletu Národního divadla, ale také spektrem našeho repertoáru, který se může měřit s nejznámějšími světovými baletními tělesy. Nyní nezbývá než nám všem přát zdraví a samozřejmě i úspěšnou 138. sezonu,“ říká úvodem umělecký ředitel Baletu Filip Barankiewicz.

První premiérou sezony 2020/2021 bude inscenace s názvem Phoenix. Půjde o tři původní choreografie, vytvořené speciálně pro baletní soubor ND. Komponovaný večer vytvoří trojice choreografů - Douglas Lee, Alejandro Cerrudo a Cayetano Soto. Světová premiéra titulu se odehraje 12. listopadu 2020 v Národním divadle.

V současné době je na repertoáru řada dějových baletů, v nichž ožívají nesmrtelné příběhy (La Fille mal gardée / Marná opatrnost, Labutí jezero, Oněgin, Kafka: Proces, Louskáček – Vánoční příběh, Leonce & Lena), nyní k nim přibude titul, jehož premiéra byla kvůli kovidovým opatřením přesunuta do této sezony. Druhou premiérou sezony se tak stane Spící krasavice choreografky Marcie Haydée. Balet na motivy známé pohádky Charlese Perraulta zahrnuje vše, co lze očekávat od velkého klasického titulu: dramatický příběh se šťastným koncem, velkolepé taneční party Mariuse Petipy, bravurní výkony sólistů, výpravnou scénu i kostýmy. Příležitost uvést toto dílo měly i další prestižní divadelní scény, jako je Royal Swedish Ballet, Ballet van Vlaanderen, West Australian Ballet nebo Korean National Ballet. Česká premiéra bude uvedena 25. února 2021 ve Státní opeře.

Třetí premiéra sezony s názvem FORSYTHE–CLUG–MCGREGOR nabídne díla tří současných choreografů, talentovaných umělců, inovátorů světového tance, kteří obohatili svět baletu o originální jazyk a nový pohybový slovník.

William Forsythe je přední osobností světového tance. Spojuje balet s vizuálním uměním, přináší na scénu abstrakci, ale i výraznou divadelnost. Jeho konceptuální choreografická vize se inspiruje výtvarnými instalacemi, filmem, počítačovou tvorbou, mluveným slovem a experimentální hudbou. V rámci inscenace bude uvedena choreografie The Second Detail, dílo hravé, ale i silné, doprovázené rytmickou hudbou nizozemského skladatele Thoma Willemse. Choreografie vznikla v roce 1991 pro Kanadský národní balet a je specifická díky neoklasické symetrii s plynule stupňovanou technickou náročností. Forsythe si hraje s tempem a typickými liniemi mimo osu. Druhým dílem bude choreografie Handman Edwarda Cluga, uměleckého ředitele a choreografa Slovinského národního baletu v Mariboru. Jde o renomovaného umělce, jehož jméno se nyní často skloňuje na prestižních světových scénách.

Třetím dílem bude Eden / Eden britského choreografa Wayna McGregora, který integruje tanec, film, výtvarné umění, digitální technologie i přírodní vědy. Ve svém díle se zabývá vlivem technologií na estetiku okolí – ale i lidského těla. Česká premiéra se uskuteční 6. května 2021 ve Státní opeře.

Zdroj: www.divadlo.cz

Témata článku

Alejandro CerrudoCayetano SotoDouglas LeeEdward ClugForsythe–Clug–McgregorMarcia HaydéePhoenixPortrait Wayne McGregorSpící krasaviceWilliam Forsythe

Balet Národního divadla

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: