25 let festivalu TANEC PRAHA přinese špičky světového tance i intervenci do veřejného prostoru

25 let festivalu TANEC PRAHA přinese špičky světového tance i intervenci do veřejného prostoru

25 let festivalu TANEC PRAHA přinese špičky světového tance i intervenci do veřejného prostoru

Již 3. června odstartuje hlavní program jubilejního 25. Mezinárodního festivalu současného tance a pohybového divadla TANEC PRAHA 2013. Pražský program nabídne během šesti týdnů 19 vystupujících souborů s díly 25 choreografů sedmnácti národností, kteří vystoupí na čtyřech pražských tanečních scénách: v Ponci – divadle pro tanec, Divadle Archa, Hudebním divadle Karlín a v neposlední řadě ve Státní opeře. Událostmi sezony letos bude uvedení děl vlámského souboru Peeping Tom a britského choreografa a tanečníka Akrama Khana. Kromě etablovaných divadel budou moci diváci zhlédnout současný tanec přímo v ulicích, a to v rámci site-specific projektů (ve spolupráci se Cinema Royal, Bajkazylem a festivalem reSITE). Workshopy vedené zahraničními hosty a TANEC PRAHA STUDENTŮM nabídnou program pro profesionální tanečníky a studenty tance a příbuzných oborů. Kromě Prahy se bude festival konat v dalších jedenácti městech České republiky, kde vystoupí 22 choreografů s celkem 35 díly. Diváci tak mohou navštívit taneční inscenace, workshopy, diskuze či filmové projekce také v Brně, Českých Budějovicích, Českém Krumlově, Hradci Králové, Chocni, Jihlavě, Olomouci, Pardubicích / Polomu u Trhové Kamenice, Plzni, Sušici, Valašském Meziříčí. Festival TANEC PRAHA 2013 potrvá do 4. července. Kompletní informace k programu festivalu najdete na www.tanecpraha.cz.
Právě probíhající prolog festivalu TANEC PRAHA DĚTEM je již tradičně věnován nejmladšímu publiku. Celý týdenní prolog vyvrcholí celodenním programem v rámci projektu Děti tančí (s)věží na Den dětí 1. června v parku pod Žižkovskou věží. Od 10.00 do 18.00 budou pro návštěvníky připravené pohybové, výtvarné i hudební ateliéry pod vedením profesionálních umělců, divadelní představení, koncert, prolézačky, fotoautomat a mnoho dalšího prostoru pro kreativitu. Součástí odpoledního programu bude setkání dětí z dětských studií působících při scénách divadla Ponec, Studia ALTA a Divadla Archa. Program bude připraven pro děti již od 3 let. Vstup na celou akci bude zdarma, a to včetně vstupu dětí na rozhlednu Žižkovské věže.

Ve dnech 3. a 4. června zahájí TANEC PRAHA 2013 hlavní program dvěma gala večery s podtitulem Reminiscence. Oba zahajovací večery přinesou ohlédnutí za uplynulými 25 lety festivalu, od jeho skromného vzniku v roce 1989 přes činorodá 90. léta po nové milénium, které pro TANEC PRAHA znamenalo dovršení jeho profesionalizace a vydobytí pevného místa na české kulturní scéně. Každý večer budou moci diváci zhlédnout krátká představení z dílny výrazných umělců, kteří v minulosti na festivalu vystoupili a rozhodli se jeho 25. výročí podpořit. Mezi nimi budou např. Lin Hwai Min / Cloud Gate Dance Theatre of Taiwan (TW/ROC), Palle Granhoj (DK), Jorma Uotinen (FI), Ohad Naharin (IL). V rámci prvního večera, 3. června, proběhne vyhlášení cen České taneční platformy, která se letos konala 11.–14. dubna 2013. Předávat se budou ceny nejlepšímu českému tanečníkovi či tanečnici, cena za nejlepší českou taneční inscenaci uplynulého roku, cena za nejlepší světelný design a cena diváka.

6. června vystoupí v Ponci Karine Ponties (FR/BE) / Dame de Pic s dílem Lamali Lokta. Inspirací pro vznik díla byl extravagantní svět ilustrátorky Beatrice Alemagna, který zachycuje příběhy, ve kterých je tělo vždy zneužito nebo nějakým způsobem narušeno. V neděli 9. a v pondělí 10. června vystoupí v divadle Ponec oblíbený dánský soubor Granhøj Dans. V díle Aline Not Alone je ústřední postavou tanečnice a umělkyně Aline Sanchez Rodriguez. Inspirace jejím životem se stala základem pro autobiografickou celovečerní choreografii, kterou doprovází hra na kytaru, zpěv a mluvené slovo. Choreograf přeložil Alinin život mezi frustrací a naplněním do jazyka vlastní tvorby a navázal tak na svou sérii tzv. “performance portraits“.

Ve čtvrtek 13. června vystoupí opět v žižkovském Ponci mladý tanečník a choreograf Fabián Barba (BE/EC), který detailně nastudoval vybraná díla německé choreografky a průkopnice tanečního expresionismu Mary Wigman. Inspirován její tvorbou vytvořil recitál A Mary Wigman Dance Evening komponovaný z devíti krátkých sól. Tři z nich vznikla na základě video nahrávek přímo Mary Wigman a u ostatních vycházel ze tří různých zdrojů: fotografií, textů Mary Wigman a dobových recenzí. Dílo získalo v roce 2010 ocenění Prix Jardin d’Europe. Inscenace a workshop spolu s debatou, které na představení následující den navážou, budou uvedeny v rámci linie TANEC PRAHA STUDENTŮM. 16. a 17. června budou moci diváci zhlédnout první komponovaný večer Itala Claudia Stellata a kyperské choreografky Lii Haraki.

18. a 19. června bude v Hudebním divadle Karlín uvedena první Událost sezóny, inscenace 32 rue Vandenbraden vlámského souboru Peeping Tom (IT/BE/AR/FR), která smazává hranice mezi realitou a fikcí. 32 rue Vandenbranden je fyzickým divadlem překračujícím taneční žánr i představy o možnostech pohybu. Jedním ze zdrojů inspirace byl pro autory Gabrielu Carrizo a Francka Chartiera film japonského režiséra Shohei Imamury The Ballad of Narayama. Stejně jako film, představuje inscenace komunitu žijící osamoceně vysoko v zasněžených horách a obří cyklorama (30 x 8 metrů) vytváří na scéně během letního večera iluzi nekonečné zimní oblohy. Izolovaná osada daleko od civilizace je domovem lidí, pro které zvyky představují zákony samy pro sebe. Svázáni vlastním strachem přežívají neměnně den za dnem, zatímco hranice mezi snem a realitou se pomalu rozplývají... Hudba Stravinského, Pink Floyd a Belliniho v živém provedení mezzosopranistky Eurudike De Beul zdůrazňuje filmovost scény.

20. června od 20.00 se v Ponci představí tři silná izraelská jména Roy Assaf a Niv Sheinfeld & Oren Laor, a to v rámci festivalu Dny Jeruzaléma v Praze. Jejich inscenace reflektují politické a společenské vztahy vlastní země, ale s ohledem na globální přenositelnost archetypů i klišé. Intimní duet Two Room Apartment Sheinfelda a Laora se odehrává se v „dvoupokojovém bytě“, reflektuje situace v soužití životních a tvůrčích partnerů. Dílo je re-makem stejnojmenného díla Liat Dror & Nir Ben Gal z roku 1987, které coby duet v obsazení muže a ženy uvedl festival TANEC PRAHA v roce 1991. Assafovo mužské trio The Hill je taneční satirou inspirovanou hebrejskou písní Givat Hatahmoshet, která vypráví o jeruzalémské vojenské základně Ammunition Hill, místě krutých bojů během Šestidenní války. Tanec tří mužů cirkulujících ve smyčkách je parafrází na začarovaný kruh absurdity, strachu a konstruktu maskulinit.

24. června bude v Divadle Archa uvedeno dílo Parkin’Son italského choreografa Giulio D’Anna (IT/NL), které získalo cenu Diorathe Dance Prize na Dutch Dance Days 2012 v Maastrichtu. „Syn a otec, vitalita a léty zkoušená tělesnost, přenesení intimity nejbližšího vztahu na jeviště. Vyprávění dvou těl, která ve své vzájemnosti reprezentují minulost i budoucnost. Životní příběh obou interpretů a divadelní abstrakce jsou však bez slitování limitovány zákeřnou nemocí.“ Projekt vychází z touhy chápat nepřekonatelné hranice jako nový způsob žití, kde i zdánlivě nedůležité momenty představují zásadní vítězství. Večer doplní diskuze na téma Parkinson – umělecká reflexe nemoci, která je připravována ve spolupráci s Centrem současného umění DOX jako součást doprovodného programu výstavy Postiženi normalitou.
25. a 26. června budou uvedena díla zahrnuta do již tradičního večera mozaiky mladé evropské tvorby – Evropské taneční laboratoře. V rámci večera vystoupí francouzští Groupe ENTORSE s dílem Accidens (ce qui arrive), španělští La Coja Dansa s Accidia a Švýcarka Tabea Martin s dílem Duet for Two Dancers.

Závěr festivalu a výjimečné vyvrcholení 25 let TANCE PRAHA proběhne v režii souboru Akram Khan Company. 3. a 4. července budou moci diváci zhlédnout unikátní sólo Desh, které bude uvedeno ve Státní opeře. Název tohoto autobiografického díla znamená v bengálštině domovina a tělo Akrama Khana – subtilního, ale charismatického tanečníka a choreografa – se stává na jevišti místem střetu významů jako země, národ, rezistence či splynutí. Intimní a zároveň epické dílo představuje křehkost jednoho muže tváří v tvář síle odhodlání lidského ducha, která je mnohokrát pokoušena v rytmu práce, snů, obrody a touhy po přežití. Dílo odráží problémy současného světa, který stále zoufaleji hledá pochopení fenoménu transnacionalismu a identity globálního občana. V celovečerním sólu spojil Akram své tvůrčí schopnosti s vizuálním umělcem Timem Yipem (držitelem Oscara za filmový design), light designérem Michaelem Hullsem (Sadler’s Wells Associate Artist), spisovatelkou a básnířkou Karthikou Nair a skladatelkou Jocelyn Pook. Dílo bylo v roce 2012 oceněno cenou Laurence Oliviera – Best New Dance Production.

V rámci doprovodného programu a spolupráce se Cinema Royal, Bajkazylem a festivalem reSITE budou moci diváci zhlédnout současný tanec také mimo divadelní scény. Festival TANEC PRAHA 2013 tak v pátek 7. a v sobotu 8. června podpoří uvedení tajného setkání filmových fajnšmekrů - oblíbenou site-specific akci Cinema Royal. Večer s podtitulem Double Jumbo naváže na koncept, který Cinema Royal již několik let úspěšně rozvíjí – promítaní slavných filmů v nezvyklých a veřejnosti běžně nedostupných místech. Projekce je vždy uvozena hereckou performancí a celkovým zpracováním prostoru v návaznosti na vybraný filmový titul. Takto již byly například uvedeny filmy Fantom opery v podzemí Národního divadla, Metropolis ve Státním zkušebním ústavu vysokého napětí nebo Podraz na závodišti v Chuchli.
Další víkend, 15. června od 14.00 do odpoledních hodin, bude ve spolupráci s Bajkazylem na Náplavce na Rašínově nábřeží u Palackého mostu uvedena
série hudebních i tanečních akcí s názvem Space and Dance. Vystoupí CFB 451 | Christian & François Ben Aïm (FR): Valse en trois temps – solo, CreWcollective & Zdenka Brungot Svíteková: Improvizovaný čas a prostor. Od 16.00 pak na jiném místě Prahy – v Pařížské ulici u Hotelu Intercontinental – budou moci diváci zhlédnout premiéru nového díla
Věry Ondrašíkové s názvem SPACES TRANSLATIONS. Tanečníci provedou diváky určenou trasou, na které se odehraje jejich hra s časem. Téma představení se dotýká spěchu jako stylu života, v němž má rychlost a efektivita přednost před kvalitou.
Víkendovou sérii site-specific akcí zakončí 22. června od 20.00 tanec v rámci festivalu reSITE, který bude částečně reflektovat samotnou tématiku dne: urbanismus a veřejný prostor a potřebu dialogu mezi architekturou, diváky a umělci. Účinkovat budou La Coja Dansa (ES) a Antonie Svobodová (CZ).
Součástí doprovodného programu festivalu jsou rovněž diskuze s účastníky a nebo promítání dokumentárního filmu The Six Seasons (1. 7. – kino Světozor), který mapuje vznik inscenace Desh. Kompletní program festivalu v Praze a regionech na www.tanecpraha.cz. Video spot letošního ročníku festivalu můžete zhlédnout zde. Zdroj: Tanec Praha

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: