28. festival Tanec Praha se rozloučil flamencem

Dvěma večery v Hudebním divadle Karlín vyvrcholil 28. ročník festivalu Tanec Praha. „Španělský flamencový mág Israel Galván tak excelentně zakončil pestrý více než měsíční program festivalu, který proběhl v rekordním počtu 17 měst a obcí České republiky,“ dodávají organizátoři.
Letošní ročník festivalu Tanec Praha trval 32 dní a publikum během této doby zhlédlo taneční tvorbu z celkem 14 zemí, konkrétně České republiky, Belgie, Francie, Itálie, Izraele, Jižní Koreje, Kostariky, Německa, Nizozemí, Řecka, Slovenska, Španělska, USA a Velké Británie.
„Návštěvnost letošního festivalu potvrdila nemalý zájem veřejnosti o oblast současného tance s přesahy do jiných žánrů soudobého umění. Celkově festival přilákal cca 7.700 návštěvníků, z toho 5.500 v Praze a 2.200 v dalších 16 městech a obcích ČR,“ vysvětlují organizátoři.
Během hlavního programu v Praze se na scénách divadla Ponec, Hudebního divadla Karlín a prostoru Jatka78 odehrálo celkem 16 představení. „Diváci ocenili především různorodost a vysokou interpretační kvalitu děl, ale také objevnou choreografii, světelný design a vůbec tvůrčí počiny osobností, z nichž část je našemu publiku již známa, a mohou tak sledovat vývoj evropské scény a k tomu zajímavé směřování mladých umělců ze zámoří,říká ředitelka a zakladatelka festivalu Tanec Praha Yvona Kreuzmannová.
Kulisami festivalu nebyly jen divadelní sály, další představení se konala přímo pod širým nebem, na střeše parkingu, v parcích či na náměstích. Dramaturgie festivalu nezapomněla ani na nejmladší diváky, kterým byla určena sekce Tanec Praha dětem se sedmi představeními pro děti a teenagery v Praze, Jihlavě, Českých Budějovicích a Plzni.
„V celorepublikovém programu festivalu hraje důležitou roli česká taneční scéna, která má stále více co nabídnout. Naší snahou je propojovat ji co nejvíce se zahraničím, je to pro nás výzvou a zároveň závazkem pro nastávající ročník, který se bude konat od 22. května do 22. června 2017“, říká Markéta Perroud, spoluředitelka festivalu.
V rámci doprovodného programu se každou středu proměňovala veřejná prostranství v Tančírny pod širým nebem. Nechyběly ani tři tematické workshopy a jeden večer filmové projekce věnované hlavní hvězdě letošního festivalu Israelu Galvánovi.
V Praze proběhlo vedle 16 představení hlavního programu dalších 19 různých akcí doprovodného programu, tzn. celkem 35 veřejných produkcí a v regionech dalších 37 představení, což činí celkově 72 veřejných produkcí během celého festivalu.
Festival Tanec Praha zavítal také do Brna, Českých Budějovic, Chocně, Hradce Králové, Jihlavy, Kladrub, Nečtin, Olomouce, Ostravy, Pardubic, Plzně, Sušice a Tábora, nově i do Liberce, Malovic a Písku.

Zdroj: Tanec Praha

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: