98. sezona v Národním divadle moravskoslezském

98. sezona v Národním divadle moravskoslezském

98. sezona v Národním divadle moravskoslezském

Již po sedmé otevře sezonu NDM v Divadle Antonína Dvořáka Galavečer k zahájení sezony, který se letos uskuteční 3. září 2016 v Divadle Antonína Dvořáka. Jedná se o jedinečný a jediný program NDM, ve kterém se najednou setkají všechny čtyři umělecké soubory Národního divadla moravskoslezského, aby v žánrově pestrých ukázkách představili právě začínající sezonu, a to především prostřednictvím ukázek z připravovaných nových titulů. Další překvapení nejsou vyloučena,“ dodávají zástupci NDM.
První premiéra baletního souboru NDM pak proběhne 17. listopadu 2016 v Divadle Jiřího Myrona. Půjde o inscenaci Dva světy/Jeden svět, která je složena z děl Jiřího Kyliána (Falling Angels ), Ohada Naharina (B/olero ) a Itzika Galiliho (SUB), kteří v komponovaném večeru každý svým vlastním způsobem naznačují rozmanité směry vývoje současného baletu. V podtitulu inscenace využíváme všeobecně známý genderový piktogram, který snad s trochou humorného odstupu odkazuje k biologickému prazákladu onoho věčně inspirativního vztahu lidského spojení - nespojení mezi mužem a ženou,“ vysvětlují zástupci NDM.
Dne 25. února 2017 se v Divadle Antonína Dvořáka uskuteční čtvrtý ročník Mezinárodního baletního galakoncertu za účasti hostů z Polska, Německa a Holandska. Českou republiku bude reprezentovat Národní divadlo v Praze, nezávislá taneční scéna a samozřejmě domácí Národní divadlo moravskoslezské.
Druhou premiérou sezony bude balet Tři mušketýři, jehož premiéra se uskuteční 23. března 2017 v Divadle Antonína Dvořáka. Tvůrci baletů si pro svá díla s oblibou vybírají romantické příběhy, v nichž se hrdinové prožívající osudové lásky potýkají s nepřátelstvím, zradou a intrikami. To všechno v plné míře nabízí klasický Dumasův román. Není proto divu, že také v ostravském divadle už se tento slavný příběh dočkal v roce 1988 prvního zpracování. Pro současnou baletní inscenaci Tři mušketýři si její tvůrci připravili zcela novou hudbu a také choreografie a výprava kanadského autora Paula Chalmera je nová a vytvořená pro naše divadlo. Nicméně typem zpracování látky se inscenátoři vědomě navrací k nostalgické atmosféře slavného romantického příběhu a jeho doby,“ dodávají zástupci NDM.
Sezonu uzavře Závěrečný koncert baletního studia dne 11. června 2017. „Závěrečný koncert baletního studia NDM představuje tradiční zakončení celoroční práce dětí v baletním studiu. Těšte se na ukázky toho nejlepšího, co lektorky s dětmi připravily - uvidíte klasiku, lidovky, pohybové hry i taneční improvizaci,“ uzavírají zástupci NDM.

Zdroj: Národní divadlo moravskoslezské

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: