Aaron S. Watkin novým uměleckým ředitelem English National Ballet

Britský soubor English National Ballet dne 24. srpna oznámil jméno nástupce své aktuálně dosluhující umělecké šéfky Tamary Rojo. V srpnu 2023 se jím stane bývalý tanečník a současný umělecký šéf Semperoper Ballett v Drážďanech Aaron S. Watkin.

Aaron Watkin. Foto Ian Whalen.

Aaron Watkin. Foto Ian Whalen.

Aaron S. Watkin se do britského souboru vrací po třiceti letech, kdy zde působil jako člen souboru. Během své kariéry tento kanadský rodák tančil mimo jiné rovněž v National Ballet of Canada, Ballett Frankfurt, kde se stal asistentem Williama Forsytha, nebo v nizozemském HET Nationale Ballet.

„Jsem nadšený, že se vracím do English National Ballet jako jeho umělecký šéf. Velice si vážím práce Tamary Rojo a jejích úspěchů v rozvoji diverzity repertoáru i celého ansámblu. Mým cílem je ještě více rozvíjet jedinečnou tvář souboru, přijmout tradici a podporovat inovaci. Chci být v čele otevřené, inkluzivní organizace, která navazuje na své základní poslání, tedy přinášet prvotřídní taneční umění co nejširšímu spektru publika,“ vyjádřil se ke své nové pozici Watkin, který po 17 letech opustí místo uměleckého šéfa drážďanského Semperoper Ballett.

Tamara Rojo, která soubor opustí ke konci tohoto roku, aby nastoupila jako šéfka v San Francisco Ballet, ke svému nástupci dodala: „Chci Aaronovi poblahopřát k jeho zvolení do funkce. Jsem nesmírně pyšná na to, co jsme za posledních deset let se souborem společně dokázali a budu nadále se zájmem sledovat jeho další úspěchy a rozvoj inspirující diváky napříč Velkou Británií i celým světem.“

Rozsáhlé mezinárodní výběrové řízení na post uměleckého ředitele měla na starost tzv. Search Committee of Trustees, tedy speciální komise, v níž zasedli mimo jiné místopředsedkyně English National Ballet Sue Butcher, Deborah Bull, sir Nichoval Hytner, sir Alistair Spalding nebo ředitelka taneční sekce Arts Council England Cate Canniffle.

Zdroje: ballet.org.uk, gramilano.com

Témata článku

Aaron S. WatkinTamara Rojo

English National Ballet

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: