Advent zahájí andělský průvod, naváže na něj první zimní festival pouličního divadla Za dveřmi

Pražané o adventní kulturní program i přes zrušení tradičního rozsvícení stromu či vánočních trhů nepřijdou. O adventních nedělích projdou metropolí andělské loutky v nadživotní velikosti, Prahu rozzáří ostrůvky živého umění a v Pražské tržnici vyroste divadelní galerie. To vše v rámci první zimní edice festivalu pouličního divadla Za dveřmi, jehož hlavní program se uskuteční od 7. do 13. prosince 2020.

Advent zahájí andělský průvod, naváže na něj první zimní festival pouličního divadla Za dveřmi

Advent zahájí andělský průvod, naváže na něj první zimní festival pouličního divadla Za dveřmi

Sedmimetrová loutka anděla v doprovodu artistů projde centrem Prahy 29. listopadu mezi 17.00 a 18.30 hodinou. Symbol Vánoc, ale také naděje, bezpečí a ochrany se pozdraví s Pražany na Staroměstském náměstí a jeho okolí. „Máme radost, že se nám podařilo najít bezpečnou formu zahájení adventu. Naprostá většina předvánočních kulturních akcí musela být zrušena, nápad zjevujících andělů v ulicích města se nám proto moc líbil,“ říká radní pro kulturu Hana Třeštíková.

I následující dny budou moct lidé potkat divadlo v ulicích. „Temným večerům a trudomyslnosti budeme čelit světlem a nadějí. Adventní čas v hlavním městě vám zpestříme několika speciálními performance a instalacemi, které se budou odehrávat na různých místech metropole,“ zve na první zimní festival pouličního divadla jeho producent Jakub Vedral. Součástí festivalu budou ostrůvky živého umění, které se ve spolupráci se spolkem Krutý Krtek objeví na odlišných místech od 7. do 11. prosince. Na křižovatkách, zastávkách městské dopravy i náměstích přinesou radost kolemjdoucím hudebníci, divadelníci a artisté. Potkat budou moct například žonglérské duo Bratři v tricku na běžkách.

V prostorách Pražské tržnice vyroste od 10. do 13. prosince divadelní galerie. Návštěvníci si budou moct projít oživlou divadelní instalaci plnou osvětlených obřích loutek, akrobatických strojů, kyvadel a konstrukcí, které projely svět a reprezentovaly Českou republiku například na EXPO v Šanghaji, Miláně nebo na zahájení formule 1 v Bahrajnu.

Zimní festival pouličního divadla se koná v Praze vůbec poprvé. Zatímco letní Za dveřmi má už dvanáctiletou tradici, v zimních měsících se ještě nekonal. „Pořádat festival pouličního divadla v měsíci, kdy mrzne, je pro nás výzva. Obzvlášť v tomto období ale chceme lidem přinést radost, vykouzlit jim na chvíli úsměv na tváři. Když nemohou lidé za kulturou, přijde kultura za nimi,“ říká dramaturgyně Michaela Holbíková.

Více informací s postupně doplněným programem najdete na www.zadvermi.cz.

Zdroj: ArtProm

Témata článku

Multižánrové

Za Dveřmi

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: