Africký tanec v Duncan Centru

Africký tanec v Duncan Centru

Africký tanec v Duncan Centru

Ve dnech 10. a 11. listopadu 2011 se v branickém Divadle Duncan Centre uskuteční dva večery tradičního a současného afrického tance v rámci festivalu Meeting Pot 2011. Vystoupí např. Ciré Béye, senegalský tanečník a choreograf a umělecký asistent Germaine Acogny, ikony současného afrického tance. Svou tvorbu dále představí Kaolack (Senegal) a Maurice Yeka, tanečník, choreograf a výtvarník z Demokratické republiky Kongo. Představení všech tří choreografů proběhne 10. a 11. 11. 2011 vždy od 20:00 hodin v Divadle Duncan Centre.
Součástí festivalu bude i africký trh na dvoře Konzervatoře Duncan centre, pokaždé hodinu před začátkem představení. Návštěvníci trhu budou mít možnost ochutnat africké kulinářské speciality, včetně africké fair-trade kávy, a zakoupit si africké výrobky všech druhů (látky, loutky, africké stolní hry apod.). Součástí festivalu je také taneční workshop pro veřejnost s výše jmenovanými umělci (12.  a 13.11.2011 Konzervatoř Duncan centre).
Více: www.duncanct.cz, www.africkydum.cz

Ciré Béye /Senegal/ je jedním z předních senegalských umělců, působícím v taneční společnosti Jant-bi, pod vedením Germain Acogny. Letitá práce v oblasti afrického tance ho vynesla na scény předních světových divadel a jeho umělecká cesta je charakterizována úspěšným propojením kariéry tanečníka, choreografa, učitele a zakladatele vlastní taneční asociace. Cire propojuje hlubokou víru ve výraz těla, jak ji zná z tradičního afrického tance, a vytváří nové taneční styly a techniky. http://www.youtube.com/watch?v=5GORAiA5yl0 Pape Ibrahima Ndiaye (Kaolack) /Senegal/ je choreograf a tanečník světového věhlasu. Jeho tvorba vychází z tradičního afrického tance a svým osobitým pojetím prezentuje i moderní africký tanec. Získávané zkušenosti jak taneční, tak choreografické má možnost předávat v mnoha zemích. Jeho nejnovější tvorba ovlivňuje v současné době několik desítek tanečních souborů ve světě. Držitel prestižní ceny za tanec a choreografii: Cultures France (Paris) a asociace Nes el Fen (Tunis). www.youtube.com/watch?v=xiig2vQXlJ8 Maurice Yeka /Kongo/ je profesionální tanečník, choreograf a výtvarník. V současné době žije v České republice. Ve svých uměleckých pracích znázorňuje bolestivou historii své země, její obyvatele žijící svůj každodenní život a emoce vycházející z odloučení od domova. Zaměřuje se na vnitřní porozumění pohybu z pohledu různorodých tradic své země. Zdroj: Duncan Centre, Africký dům

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: