Alica Minar & col. představí taneční dílo inspirované přírodou Woods won't vaporize

19. června uvede umělecký kolektiv Alica Minar & col. v pražském Divadle X10 premiéru tanečního představení Woods won't vaporize. 16. června jí bude předcházet speciální tříhodinová verze adaptovaná do venkovních prostor městské divočiny v karlínském Přístavu 18600. Diváci doprovodného programu Pražského Quadriennale tak budou mít jedinečnou příležitost vidět surrealistická stvoření v jejich přirozeném habitatu.

Alica Minar & col. představí taneční dílo inspirované přírodou Woods won't vaporize

Alica Minar & col. představí taneční dílo inspirované přírodou Woods won't vaporize

Dílo inspirované přírodou vzniklo v rámci mezinárodního uměleckého výzkumu slovenské choreografky a performerky Alice Minar. Cílem výzkumu bylo připravit skupinu studentů a absolventů oboru současného tance evropských univerzit na jednu z prvních profesionálních zkušeností před zahájením vlastní kariéry.

Woods won't vaporize vytváří surrealistickou snovou krajinu inspirovanou lesním ekosystémem a anatomií stromů. Tanečníci provází pulzujícím znovuobjevením lesa v nás a kolem nás. Složitým a hluboce propojeným systémem, který se ve své vlastní časovosti ocitá mimo naše chápání. Diváky zve k protažení kořenů, vnímání jejich vzájemného dotyku, uzemnění se, představě rozkladu tkání, pocitu proudění mízy a dýchání. Připomíná, že zatímco lidé mezi sebou vedou lesní války, les dál žije své životní cykly daleko od lidské iluze kontroly. Les se nevzdá, zůstává - přežije nás, nevypaří se. „Taneční praxi vnímám jako nástroj, který umožňuje tělesně a afektivně projevit a vyjádřit moudrost krajiny. Přesná práce s imaginací, senzorikou a pozorností podporuje naši vnímavost k rozmanitým ekologickým způsobům poznání,“ dodává tanečnice, choreografka, kulturní pracovnice a spoluautorka výzkumu Dorota Michalak.

Vedle tvorby tanečního díla si Alica Minar klade za cíl připravit studenty posledního ročníku a čerstvé absolventy oboru současného tance na jejich budoucí kariéru. Zorientovat je v tom, co přesně je po ukončení univerzity čeká v kontextu uměleckého managementu. „V rámci studia choreografie jsme se věnovali převážně tvorbě. Doplňující kurzy sice reflektují i další činnosti, které povolání choreografa obnáší, ale dle mého názoru je dobré nepodcenit i jeho organizační část. V praxi totiž umělec zjistí, že poměr umělecké a producentské práce vychází zhruba padesát na padesát a celý proces není úplně snadný. Proto mě napadlo dát začínajícím umělcům šanci, aby se na svou profesní dráhu připravili se vším všudy dřív, než je začne umění živit. Těší mě, že se nám to společně daří,” doplňuje choreografka, performerka a autorka výzkumu Alica Minar.

Alica Minar & col. je umělecký kolektiv založený v roce 2020 slovenskou choreografkou a performerkou Alicou Minar. Minar pracuje na pomezí tanečního, fyzického a objektového divadla. Silná vizualita, v níž jdou narace a abstrakce ruku v ruce, je pro její tvorbu typická. Intuitivně, prostřednictvím bizarních situací, hledá humor a poezii, přitom je odhodlaná zkoumat a společně s divákem pitvat opomíjené aspekty tíživých společenských témat. Kolektiv působí v Česku a Německu.

Zdroj: Alica Minar & col.

Témata článku

Alica Minar & col.

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: