Americká choreografka Martha Moore se představí na festivalu KoresponDance

Americká choreografka Martha Moore se představí na festivalu KoresponDance

Americká choreografka Martha Moore se představí na festivalu KoresponDance

Originální spojení současného tance a výtvarného umění nabídne na festivalu KoresponDance americká choreografka, tanečnice a pedagožka Martha Moore. Ve čtvrtek 29. listopadu uvede v Divadle Alfred ve dvoře svůj legendární site-specific projekt john & jane, který před lety vytvořila společně s francouzským výtvarníkem Félixem Perrotinem a s velkým úspěchem jej uváděla v pařížských bytech a následně na řadě prestižních festivalů. V případě projektu john & jane umělci vždy reagují na prostředí, ve kterém jej uvádějí a nechávají diváky hádat, co je předem dáno a co vzniká na místě. Druhou částí festivalového večera budou „eventy“ Postmodern Dance dnes vytvořené přímo pro festival s profesionálními umělci a netanečníky.
Tématem letošního ročníku festivalu KoresponDance, který se uskuteční v termínu od 27. 11. do 4. 12. v Praze a Brně, je vliv období Postmodern Dance a baroka na současnou taneční tvorbu. Tvorba Marthy Moore vychází právě z postmoderního tance a nechybí v ní humor a odvaha riskovat. V rámci festivalu se s jejím přístupem k současnému tanci mohou zájemci seznámit blíže. V Divadle Archa povede 27. 11. interaktivní přednášku na téma „Postmodern Dance dnes“: „Proč se zabýváme dnes směrem Postmodern Dance, který se váže k 60. a 70. létům v USA? Protože v této době si umělci začínali pokládat stěžejní otázky pro koncept současného umění. A položíme-li si tyto otázky dnes znovu, můžeme získat nový přístup k současnému umění jako takovému,“ uvádí ředitelka festivalu Marie Kinsky.
Díky spolupráci pořadatelů KoresponDance SE.S.TA s Divadlem Alfred ve dvoře se podařilo pro festival připravit netradiční koncept veřejné performance ve formě „eventu“, do kterého se mohou zapojit všichni zájemci ze široké veřejnosti, kteří si chtějí vyzkoušet pohyb na jevišti, být součástí performance. Hlásit se mohou děti, studenti, pracující i babičky a dědečkové. Martha Moore ve spolupráci se skupinou vybraných profesionálních performerů (Zdenkou Brungot Svítekovou, Eleonorou Folegnani, Iris Heurtaux, Terezou Hradílkovou, Bárou Látalovou, Pedrem Prazeresem a Ankou Sedláčkovou) bude následně pracovat se skupinkou netanečníků v průběhu třídenního workshopu a 29. 11. představí v divadle Alfred ve dvoře dva „eventy“ vytvořené právě a jen pro tento večer. „Martha Moore je osobností, která dokáže naprosto přirozenou formou pracovat nejen s profesionálními tanečníky, ale dokáže tanec otevřít i pro netanečníky, bez rozdílu věku, pohlaví či zkušeností,“ dodává Marie Kinsky.
Martha Moore spolupracovala s řadou významných osobností a zakladatelů tanečního směru Postmodern Dance, který sice netrval dlouho (60.–70. léta), zasadil však semínka pro vznik mnoha současných tanečních technik. M. Moore studovala různé release techniky a velice rychle je propojila ve svůj specifický pedagogický přístup. Její jméno je spojováno s velkými osobnostmi tance, jako např. Steve Paxton. Je zakladatelkou a uměleckou vedoucí skupiny Les Pénélopes a také toulavou interpretkou spolupracující v současné době s umělci jako Chrisine Corday, Ara Fitzgerald, Félix Perrotin a účinkuje rovněž v nejnovější choreografii Albana Richarda. Je zvána na řadu festivalů, v prosinci 2011 uvedl její „eventy“ pařížský Centre Pompidou.

Mezinárodní festival současného tance KoresponDance 2012 bude zahájen 27. listopadu v Divadle Archa a potrvá až do 4. prosince, kdy bude zakončen v brněnské galerii současného umění Wannieck Gallery. Hlavním tématem letošního ročníku je vliv historických kořenů (přesně Postmodern Dance a baroka) na současnou tvorbu. Nepřehlédnutelnou událostí letošního festivalu bude představení 3 duety o odloučení (Lointain, Luisance a Lacis) francouzského choreografa Albana Richarda, který je nejen ve Francii známý svou precizností, odvahou jít až na dřeň vybraného tématu a vytříbenou kompozicí tance, světla a hudby. V Čechách již poměrně známá francouzská choreografka Béatrice Massin uvede své nové představení A měsíc ještě sní… tentokrát v Brně a nebude to v divadle, nýbrž v galerii současného umění Wannieck.
Na festivalu se představí také úspěšné české choreografky – Andrea Miltnerová představí v Praze svá tři sóla Fractured, La Folia a Tanec magnetické balerínky, v Brně pak úspěšný duet Barokní tělo odhaleno. Novou verzi svého přestavení Margaretha vypravuje zatančí v Divadle Alfred ve dvoře choreografka a tanečnice Bára Látalová, která byla za toto představení nominována na cenu Tanečnice roku 2011.
Kromě tanečních představení nabídne festival také bohatý doprovodný program – konference na téma vzájemné odpovědnosti mezi společností a uměním, interaktivní přednášku Marthy Moore, diskuse umělců s diváky po představení, či nahlédnutí do procesu tvorby představení. Více info: www.se-s-ta.cz, www.korespondance.eu

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: