Ani nepřízeň počasí nezastavila oslavy Mezinárodního dne tance

Mezinárodní den tance 2019

Mezinárodní den tance 2019

Art 4 People ve spolupráci s dalšími partnery jako každý rok připravil k oslavě svátku Mezinárodního dne tance (29. dubna) program plný tanečních vystoupení, performancí, workshopů a tančíren pro všechny věkové generace. Z původního plánu oslavit tento svátek pod širým nebem v srdci Prahy na Střeleckém ostrově, ale bohužel vzhledem k velké nepřízni počasí sešlo. To však organizátory neodradilo a v rychlé záchranné akci přesunuli oslavy jen o pár set metrů dál do Klubu Lávka.

Specifický prostor tohoto místa dokonce umožnil zachování všech třech stanovišť: Art 4 People stage hostil hlavní sál, Heller Dance ponton suplovala zimní zahrada s romantickým výhledem na Karlův most a pláž se „potopila“ do podpalubí klubu. Z avizovaných 40 subjektů se i přes zmiňované komplikace nakonec akce zúčastnilo 36 souborů a skupin, přičemž někteří v mírně obměněném či improvizovaném programu. Všechny workshopy, tančírny i drobné ukázky zůstaly pro návštěvníky zachovány, takže o žánrovou rozmanitost nebylo nouze. Drobné úpravy byly zejména v programu hlavní stage.

Umělce, kteří vzhledem k možnostem prostoru nevystoupili se svou choreografií, bylo možné vidět například během společného flashmobu nebo v prvních řadách veřejného baletního tréninku. Zúčastnili se ho studenti pražských tanečních konzervatoří, amatérští nadšenci i profesionální tanečníci. Mezi zadávajícími se představili baletní mistři a šéfové profesionálních baletních souborů: Tereza Podařilová (ND Praha), Linda Svidró (Pražský komorní balet), Michal Štípa (Moravské divadlo Olomouc), Jiří Pokorný (Divadlo J. K. Tyla v Plzni), Alena Pešková (Divadlo F. X. Šaldy Liberec) a přes telemost také dlouholetá první sólistka Anglického národního baletu a pedagožka The Royal Ballet School Daria Klimentová. Ta kromě samotného zadání cvičení přidala všem účastníkům také dobré tipy na lehkost provedení baletního adagia a pozvala potenciální adepty na již druhý ročník konkurzu do The Royal Ballet School, který se bude opět konat v rámci festivalu Dance LIFE! na brněnském výstavišti v neděli 9. listopadu 2019.

Dalším bodem programu, do kterého se zapojila většina návštěvníků, byl společný flashmob pod vedením Tomáše Kuťáka.  Tanečníci i široká veřejnost si tuto choreografii zatančili na několika místech v Praze ale i v dalších městech České republiky.

„Organizace oslav nás i přes nečekané komplikace velmi příjemně překvapila. V rámci programu jsme viděli množství zajímavých vystoupení a také jsme si zatančili – nejdříve naše známé společenské tance, ale také nové taneční styly – argentinské tango a salsu. A také jsme měli možnost poprvé navštívit prostor klubu Lávka, kam se určitě ještě vrátíme. Už teď se těšíme na další ročník oslav – snad bude počasí shovívavější,“ říká Ondřej Dvořák, pravidelný návštěvník oslav Mezinárodního dne tance.

Video – Mezinárodní den tance – flashmob zde.

Foto – Mezinárodní den tance zde.

Zdroj: Art 4 People

Témata článku

Art 4 PeopleMezinárodní den tance

Klub Lávka

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: