As Long As Holding Hands: česká premiéra v mezinárodní koprodukci na festivalu TANEC PRAHA 2015

As Long As Holding Hands: česká premiéra v mezinárodní koprodukci na festivalu TANEC PRAHA 2015

As Long As Holding Hands: česká premiéra v mezinárodní koprodukci na festivalu TANEC PRAHA 2015

V neděli 21. června se v divadle PONEC premiérově představí projekt As Long As Holding Hands Terezy Ondrové a Petra Šavela. Ve svém nejnovějším projektu se česko-slovenské tvůrčí duo vydává na cestu zkoumání různých podob romantických vztahů, které neznají překážky generační ani genderové. Projekt vzniká v mezinárodní koprodukci Tance Praha (CZ), NorrlandsOperan Umeå (SWE), Centre Chorégraphique National Roubaix – Ballet du Nord (FR) a Plesni Teater Ljubljana (SLO).
V novém projektu, který vznikl během rezidencí v Bruselu, Roubaix, Praze a Umeå, se zabývají tvůrci archetypálním tématem umělců – láskou. „Dva lidé, dvě těla, dvě samostatné identity bojují o lásku a zkoumají hranice pokory a ztráty identity, závislosti a sdílení, upřímnosti a předstírání, lásky a nenávisti. Snažíme se konfrontovat představy o ideálním vztahu s realitou toho, co znamená skutečně budovat romantický vztah, a přetavujeme je do expresivních tělesných obrazů,“ přibližují svůj přístup Tereza Ondrová a Peter Šavel.
V harmonii i nesouhlasu, ladně i neohrabaně, s humorem i vášní, se společně s diváky vydávají na cestu vztahy. Každá zdánlivě bezvýchodná situace jim je impulsem k vracející se otázce: „Chceš mě stále ještě držet za ruku?“
Projekt je součástí dlouhodobé koncepce festivalu TANEC PRAHA, v rámci které podpoří každoročně vždy jedno české představení, které získá jedinečnou možnost uvést svou premiéru v rámci festivalu. Po loni podpořené Spitfire Company a předloňské inscenaci Barbory Látalové Karneval zvířat je As Long As Holding Hands třetím projektem této koprodukční řady, kterému Tanec Praha poskytuje mimo uvedení premiéry především kontakty a pomáhá zprostředkovat mezinárodní partnery. Mimo jiné se i proto stali Tereza s Peterem tvářemi celé letošní kampaně s mottem Za vaše představy neručíme a můžete je tak potkávat téměř na každém kroku.
Duo Šavel – Ondrová se představilo vloni svým prvním společným projektem Boys Who Like To Play With Dolls, který se stal součástí prestižního výběru TOP20 Priority Companies 2014 sítě Aerowaves a byl uveden například v New Yorku, Aténách, Umeå, Kostromi, Nitře a dalších městech. Oba tvůrci patří k vůdčím osobnostem evropské taneční scény: Peter Šavel je absolventem prestižní evropské školy současného tance P.A.R.T.S. v Bruselu a rezidenčním umělcem Národního choreografického centra Charleroi Danses, Tereza Ondrová patří k úspěšným českým tanečnicím (Tanečnice roku 2010) a choreografkám (Cena Sazky za Objev v tanci 2005, Cena za Taneční inscenaci roku 2012 i 2014 – vše se souborem VerTeDance).
Českou premiérou vyvrcholí série mezinárodních koprodukcí zapojujících české tanečníky, hudebníky či designéry, které letos vznikly také díky spolupráci s Plzní 2015 – Evropským hlavním městem kultury.
První z nich, Licking the Dust v choreografii japonského umělce Yukio Suzukiho měla premiéru 9. června v Brně a bude k vidění i v Ostravě, Praze, Plzni, na zámku Kozel a v Nečtinech.
Druhou, s názvem news garden / private echoes vytvořil mnichovský choreograf Micha Purucker pro 10 českých tanečníků a 2 moderátory. Jeho choreografická instalace bude k vidění v posledním týdnu festivalu v Brně, Plzni a Praze.
Třetí koprodukce, Performativní biograf I a II spojila místní CreWcollective s holandským Studiem Zijspan a tím tanec a multimediální techniku v sérii site-specific projektů na Plzeňsku (Klatovy, DEPO2015 v Plzni, plzeňská Náplavka K světu., Nečtiny), ale i Praze a Hradci Králové.
Tereza Ondrová (CZ)
Tanečnice, pedagožka, choreografka, absolventka pražské HAMU. Jako osobitou interpretku ji ke spolupráci zvaly a zvou osobnosti a soubory v ČR – Jan Kodet, Lenka Ottová, DOT504, Mirka Eliášová, Peter Mika, Věra Ondrašíková aj. Stala se jednou ze zakladatelek souboru VerTeDance, s nímž rovněž spolupracují další osobnosti. Na České taneční platformě získaly VerTeDance ocenění Taneční inscenace roku již třikrát (2005: Tichomluva, 2012: Kolik váží vaše touha?, 2014: Korekce) a Tereza Ondrová byla v neposlední řadě oceněna i jako Tanečnice roku 2010 za svůj výkon v představení s Annou Polívkovou.
www.vertedance.org
Peter Šavel (SK)
Tanečník, choreograf a taneční pedagog, absolvent bakalářského programu na VŠMU v Bratislavě (pedagogika moderního tance) a P.A.R.T.S. (Performing arts research and training studios) v Bruselu. Jeho díla byla již čtyřikrát vybrána mezi prioritní díla prestižní sítě Aerowaves – v roce 2006 (One for you, two for me ve spolupráci se Stanislavem Dobákem), v roce 2012 (Much more than nothing, ve spolupráci s ME-SA), v roce 2013 (Boys Who Like To Play With Dolls, ve spolupráci s Terezou Ondrovou) a v roce 2014 (BAKKHEIA, pro BOD.Y). V současné době žije a tvoří v Bruselu, kde spolupracuje s choreografy Pierrem Droulersem a Salva Sanchisem a věnuje se vlastní tvorbě. Od roku 2014 je rezidenčním umělcem choreografického centra Charleroi Danses.
www.petersavel.com

Více informací na: www.tanecpraha.cz

Zdroj: Tanec Praha

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: