Asociace tanečních umělců ČR připravuje další vzdělávací semináře a Inscenační přehlídku 2023

Asociace tanečních umělců České republiky (ATU ČR), profesní organizace, která sdružuje taneční instituce a individuální umělce, dlouhodobě napomáhá rozvíjet taneční umění v ČR a zlepšovat ekonomické a sociální podmínky umělců, má i na jaře mnoho novinek a aktuálně probíhajících aktivit. Členové ATU dál komunikují téma Statusu umělce v oblasti profesionálního tanečního umění, chystají se další vzdělávací semináře či nový ročník Inscenační přehlídky 2023. Realizace vzdělávacích seminářů a analýz Status umělce a Prostorová a finanční analýza potřeb je realizována v rámci projektu TANUM (TANeční UMění), který byl podpořen Norskými fondy, financemi z Národního plánu obnovy a nově také MHMP.

Linda Svidró. Foto: Aleš Novák

Linda Svidró. Foto: Aleš Novák

Předsedkyní Asociace tanečních umělců byla zkraje roku znovu zvolena Linda Svidró. „Na valné hromadě jsme představili prezentaci všech počinů v posledních čtyřech letech na poli kulturního lobbyingu. Hlavním cílem bylo nadále zlepšovat ekonomické, sociální podmínky a společenské postavení pracovníků v kultuře, snažit se je zastupovat při jednáních se státní i veřejnou správou,“ komentuje současnou situaci Svidró. „V rámci podpory Norských fondů a Národního plánu obnovy jsme zpracovali podklady k legislativnímu ukotvení Statusu umělce, vytvořili Prostorovou a finanční analýzu podmínek v nezávislých souborech a v příspěvkových organizacích. Sledujeme pečlivě přípravy zákona o veřejné kulturní instituci a změny v zákoníku práce a odměňování, které bude projednávat parlament ještě letos. S Ministerstvem kultury jednáme především o alokaci finančních prostředků pro grantové okruhy podporující živé umění, na Magistrátu hlavního města Prahy pak řešíme nový dotační systém. Navrhujeme nominace na Ceny Thálie, Ceny Ministerstva kultury, medaili Artis Bohemiae Amicis nebo Cenu České akademie divadelníků. Věřím, že budeme moci pokračovat v našich cílech i v nové radě a přeji celé kultuře zástupce, kteří budou prezentovat potřebu podpory kvalitního českého umění.“

Členové rady ATU v těchto dnech intenzivně pracují na závěrečné zprávě a vyhodnocení dat v rámci dotazníkového šetření Prostorová a finanční analýza potřeb v oblasti profesionálního tanečního umění (dotazovány byly všechny zřizované baletní soubory a nezávislá taneční uskupení jako Pražský komorní balet, DekkaDancers, Lenka Vagnerová & Company, Farma v jeskyni, Losers, Burki.com nebo PocketArt). Členové Asociace také nadále komunikují s představiteli veřejné správy a dalšími zpracovateli této problematiky (Divadelní ústav, Nadační fond pro taneční kariéru, Vize tance atd.)

Asociace tanečních umělců připravuje i další ročník Inscenační přehlídky 2023 – přehlídky současné tvorby pro příspěvkové i nezávislé taneční soubory. „Přehlídka se dříve konala od roku 1992 každé tři roky a nyní ji chceme pořádat jako bienále (poslední se konala v roce 2019, v roce 2021 byla zrušena z důvodu uzavření divadel kvůli covidové pandemii),“ uvádí jeden z organizátorů akce Zdeněk Prokeš. „Cílem přehlídky je podnítit taneční soubory, aby zvyšovaly pozornost současné domácí tvorbě jejím pravidelným uváděním a usilovaly tak zároveň o její rozvoj a vznik nových děl. Inscenační přehlídka je jakousi výstavní skříní českého baletu, toho nejlepšího, co mohou jednotlivé soubory ukázat. Inscenace přihlášené k účasti pak hodnotí odborná porota složená z profesionálních tanečních a hudebních umělců, teoretiků, kritiků, choreografů, případně i umělců dalších profesí.“

V rámci vzdělávacích aktivit Asociace tanečních umělců pokračují i oblíbené semináře: 7. června 2023 v 15 hodin se v Domě tanečního umění uskuteční další díl semináře s Martinou Hájkovou na téma Pracovně-právní minimum a ve druhé polovině měsíce pak proběhne workshop zaměřený na sociální média a PR (datum bude ještě upřesněno).

Zdroj: Asociace tanečních umělců

Témata článku

Asociace tanečních umělců ČR

MultižánrovéTanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: