Bajadéra – opiový sen o dokonalé kráse a lásce v českých kinech

Bajadéra – opiový sen o dokonalé kráse a lásce v českých kinech

Bajadéra – opiový sen o dokonalé kráse a lásce v českých kinech

V neděli 7. prosince v 15:45 hodin pokračuje projekt Přenosy do kin dalším klasickým titulem. Divákům nabídne Světlanu Zacharovou v titulní roli baletu Bajadéra, a to v rámci přímých přenosů z Bolšoj baletu, jemuž je tato sezona (mimo jiné) věnována. Petipův romantický balet z roku 1877 o chrámové tanečnici – bajadéře z exotického prostředí Indie, který je proslaven především scénou Solorovy opiové vize nazývané „království stínů“, má čerstvě na repertoáru také Balet Národního divadla. Bolšoj balet uvádí verzi choreografa Jurije Grigoroviče, který tento slavný ruský soubor vedl třicet let.
Z baletu je nejpopulárnější právě scéna království stínů, která je nezřídka uváděna i samostatně. Bývá označována jako jeden z prvních příkladů abstraktního baletu. Samotný balet je klasickým příběhem nešťastné lásky, zrady a velkých citů. Hudba je dílem rakouského skladatele Ludwiga Minkuse.
Baletní sezóna živých přenosů 2014/15 je sezónou klasických a divácky atraktivních titulů. Krátce před Vánocemi, 21. prosince, bude na programu Louskáček, v lednu Labutí jezero. V březnu bude uveden balet Romeo a Julie (ze záznamu) a v dubnu sezónu živě zakončí Grigorovičův balet Ivan Hrozný, který české publikum dosud nemělo možnost vidět.
Projekt baletních přenosů z Moskvy je hned po operních přenosech z Metropolitní opery druhý nejnavštěvovanější mezi přenosy do kin. Bolšoj balet nabízí divákům možnost zhlédnout výkony svých nejlepších tanečníků, z ženských interpretek je to např. Jevgenie Obrazcová, Maria Alexandrová, nebo ukrajinská rodačka Světlana Zacharová, z mužů Michail Lobuchin, Ruslan Skvorcov, ale i historicky první americký tanečník v souboru, který přešel do Bolšoje z ABT, David Hallberg. Diváci mohou sledovat i debuty nastupující generace tanečních hvězd, která dostává výraznou příležitost (patří mezi ně např. 22letá Olga Smirnova, o které Daily Telegraph minulý rok napsal, že je které se přes její věk otevřeně hovoří jako o hvězdě, která je „zářivým klenotem v koruně Bolšoje“).


Detail představení:
Bajadéra
Hudba: Ludwig Minkus
Choreografie: Jurij Grigorovič podle Mária Petipy
Hlavní role: Světlana Zacharova, Maria Alexandrova, Vladislav Lantratov

Kam na Bajadéru:
Praha, kino Lucerna: www.kinolucerna.cz
Brno, kino Art: www.kinoart.cz
Děčín, kino Sněžník: www.kinosneznik.cz
Náchod, kino Vesmír: www.kinonachod.cz
Ostrava, Minikino kavárna: www.minikino.cz
Plzeň, Měšťanská beseda: www.mestanskabeseda.cz
Teplice, kino Květen: www.dkteplice.cz
Zlín, Velké kino: www.velkekino.cz


Program Bolšoj balet živě 2014/15

Neděle 21. prosince 2014 v 15:45 (živě)
Louskáček
Hudba: P. I. Čajkovskij
Choreografie: Jurij Grigorovič podle Mária Petipy

Neděle 25. ledna 2015 v 15:45 (živě)
Labutí jezero
Hudba: Petr I. Čajkovskij
Choreografie: Jurij Grigorovič podle Mária Petipy

Neděle 8. března 2015 v 15:45 (záznam)
Romeo a Julie
Hudba: Sergej Prokofjev
Choreografie: Jurij Grigorovič

Neděle 19. dubna v 16:45 (živě)
Ivan Hrozný
Hudba: Sergej Prokofjev
Choreografie: Jurij Grigorovič
Populární epické drama inspirované ruskou historií na hudbu Sergeje Prokofjeva pro Eisensteinův film Ivan Hrozný (1944).

Zdroj: Přenosy do kin

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: