Balet Bratislava – nový taneční soubor na Slovensku

Balet Bratislava – nový taneční soubor na Slovensku

Balet Bratislava – nový taneční soubor na Slovensku

Nový soubor s názvem Balet Bratislava bude od nové sezóny působit na slovenské taneční scéně pod uměleckým vedením choreografa a tanečníka Mária Radačovského. Soubor čítající 16 lidí slibuje přinášet atraktivní taneční produkce a vytvářet otevřený prostor pro mezinárodní autorské projekty, s první premiérou přijdu v říjnu 2011 na scéně Městského divadla P. O. Hviezdoslava, které se stává jeho domovským působištěm.
Nový soubor proklamuje své umělecké zaměření směrem k neoklasickému tanci, ale jeho záběr bude nepochybně širší. „Soubor chce svým pozitivním přístupem k tanečnímu umění přinášet široké veřejnosti radost z tance. Cílem Baletu Bratislava je v rámci Slovenska zaplnit prostor mezi klasickými a výpravou náročnými produkcemi velkých souborů a nízkorozpočtovými projekty, které nabízejí malé nezávislé skupiny v oblasti moderního a současného tance. Balet Bratislava bude komorní soubor repertoárového typu, tedy druh tělesa, které na Slovensku dosud absentovalo,“ uvádí se v prvním tiskovém prohlášení.
Výkonnou ředitelkou BB a jeho dramaturgyní je taneční pedagožka a manažerka tanečních projektů Miroslava Kovářová, mimo jiné umělecká ředitelka festivalu Bratislava v pohybe a zástupkyně Slovenska v síti Aerowaves. Umělecký profil souboru bude formovat Mário Radačovský, který v letech 2006 až 2010 působil na postu ředitele baletu Slovenského národního divadla. Jeho nucený odchod vzbudil pozornost médií i reakce veřejnosti, na jeho podporu vynikla např. na sociální síti facebook skupina s téměř 1200 členy. Radačovský má za sebou úspěšnou taneční kariéru, byl dlouholetým členem Nederlands Dans Theatre a prvním sólistou v kanadském Montrealu, od roku 2002 se věnuje choreografické tvorbě. Od příští sezóny bude mj. choreografem souboru Grand Rapids Ballet v Michiganu.
Soubor Balet Bratislava nyní tvoří 16 členů, zamířilo do něj několik sólistů SND, ale také tanečníci z Velké Británie, USA. Maďarska, Itálie a Lucemburska. Na konkurz, který se nedávno konal, se přihlásilo 280 tanečníků a zúčastnilo se ho plných 80. Jaká bude dramaturgická náplň první sezóny nového tělesa? „V sezóně 2011/2012 plánujeme čtyři premiéry. První bude balet Romeo a Julie na hudbu Sergeje Prokofjeva a v choreografii Mária Radačovského v říjnu tohoto roku. V prosinci dáme prostor výrazným slovenským choreografům Stanislavě Vlčekové, Šárce Ondřišové a Lukáši Timulákovi v trojinscenaci Večer slovenských choreografů. Březnová premiéra je věnovaná tvorbě choreografů českého původu Liboru Vaculíkovi, Petru Zuskovi a Jiřímu Kyliánovi. Na závěr sezóny představíme produkce Paula Lightfoota, Francesca Nappy a Attily Egerháziho,“ vypočítává Miroslava Kovářová.
Balet Bratislava plánuje spolupráci na mezinárodním poli opravdu velkoryse, na repertoáru by se měla objevovat jména jako Jiří Kylián, Nacho Duato, Ohad Naharin, Mats Ek, James Kudelka, Petr Zuska, Libor Vaculík, Crystal Pite, Azour Barton, Alexander Ekman, Francesco Nappa a mnoho dalších.
Více:

www.baletbratislava.sk Foto: Ctibor Bachratý

Témata článku

Slovensko

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: