Balet dotančí v sezóně 2011–2012 do kin ve 3D

Distribuční společnost Aerofilms připravila pro sezónu 2011/12 projektu Balet v kině první 3D balet na světě – Giselle z baletu Mariinského divadla v Petrohradě. Druhou sezónou budou pokračovat přímé přenosy klasických titulů z Bolšoj baletu v Moskvě, nově bude baletní nabídka rozšířena o dva záznamy z Královského baletu v Londýně. I v sezóně 2011/2012 Aerofilms přinese to nejlepší v baletu z Východu i Západu. Romantická Giselle 3D z Mariinského divadla
Giselle ze slavného Mariinského divadla v St. Petěrsburgu bude prvním 3D baletem na světě. Stereoskopická technologie umožní balet vnímat v nových rozměrech, baletní sbor diváky vtáhne do kouzelného světa nadpřirozena plného roztančených víl a jemné práce nohou balerín. V titulní roli uvidíme hostující Natálii Osipovou, Leonid Sarafanov vystoupí jako vévoda Albrecht. Umělecký ředitel Mariinského divadla Valerij Gergijev věří, že 3D produkce jsou budoucností divadla: „Je velmi důležité, aby divadelní soubory připravovaly odvážné projekty. Jedině tak budoucnost opery a baletu nebude nikdy zpochybňována.“
Balet Giselle je inspirován dílem romantického básníka Théophila Gautiera podle legendy o zasnoubených dívkách, které když zemřou ještě před svatbou, se po smrti promění ve víly. Když do jejich království zabloudí muž, utančí jej k smrti.
Balet Mariinského divadla v Petrohradě je považován za kolébku ruského baletu. Od svého vzniku roku 1783 je neodlučitelně spjat s národní kulturou a historickými událostmi. Během historie byl hlavní uměleckou silou Ruska, která kultivovala všechny generace ruských umělců. V éře Sovětského svazu byl soubor znám pod názvem Kirovův balet.

Bolšoj balet ve znamení odkazu Maria Petipy
Pro sezónu 2011/12 Bolšoj balet v Moskvě připravil tituly z pokladnice klasických ruských baletů z dob největší slávy carského baletu v 19. století – éry Maria Petipy, v podání nejlepších interpretů současnosti. Sezónu přímých přenosů zahájí slavnostní znovuotevření Velkého divadla po rekonstrukci baletem Esmeralda. Pokračovat bude Spící krasavicí, vánočním Louskáčkem, exotickým Korzárem a Raymondou, baletem inspirovaným středověkými legendami. Klasickou sezónu doplní novější inscenace talentovaného mladého ruského choreografa Alexeje Ratmanského - Světlý pramen na hudbu Dmitrije Šostakoviče.
Bolšoj balet je bezesporu jeden z nejlepších baletních souborů na světě. Jeho tradice se odvíjí už od carského Ruska (1776). Ve 20. století si vybrousil svůj typický až atletický styl a i dnes je plně hoden svého jména. Soubor se pyšní hvězdnými tanečníky jako Světlana Zacharova, Natalie Osipova, Ivan Vasilijev, či Michail Lobuchin. Bolšoj balet zvolil pro dramaturgii sezóny přímých přenosů do kin tradiční klasické klenoty svého repertoáru. Virtuozitou jejich provedení si dobývá srdce diváků po celém světě již řadu let. Umělecký šéf Sergej Filin dokáže těžit z obrovské tradice souboru a přenášet ji do souvislostí moderní doby.

Královský balet Londýn s roztančenými zvířátky
V červenci bude uveden záznam klasického Labutího jezera v choreografii Sira Fryderyka Ashtona, otce anglického stylu. V hlavních rolích účinkují Marianela Nuñez a Thiago Soares. Titul bude uveden v nastudování nejslavnějšího a nejelegantnějšího britského prince minulosti Sira Antonyho Dowella. V srpnu přibude na program balet Pohádky Beatrix Potterové, který přináší roztančené známé kreslené postavičky anglických příběhů pro děti jako Petra Králička, kachnu Jeminu, či paní Bodlinkovou. Choreografem Pohádek je Sir Fryderyk Ashton, který i k tomuto titulu přistoupil s vtipem jeho dílům vlastním.
Královský balet v Londýně je jedním z nejlepších baletních souborů současnosti. Jeho uměleckou ředitelkou je Monica Mason. Jeho kořeny jsou předválečné, královský přídomek mu byl udělen britskou královnou v roce 1956. Otcem jeho typicky anglického elegantního a zároveň briskního stylu je Sir Fryderyk Ashton (1904–1988), choreograf obou záznamů, které Aerofilms přináší.

Přímé přenosy baletů kombinují špičkové taneční umění s nejmodernějšími technologiemi. HD (High Definition) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1. Prvním přenosem byl složený večer Les Ballets Russes z Pařížské opery v roce 2009. V současnosti na projektu participuje 14 kin v České a Slovenské republice. Držitelem licence na přímé přenosy a projekce Bolšoj baletu z Moskvy, Královského baletu v Londýně a Mariinského baletu do České republiky je distribuční společnost Aerofilms.

Program: 3D Giselle Mariinskij balet
=================
GISELLE
Choreografie: Jean Coralli, Jules Perrot
Hudba: Adolf Adam


BOLŠOJ BALET
=========
ESMERALDA
Slavnostní znovuotevření Velkého divadla
Choreografie: J. Burlaka, V. Medveděv podle M. Petipy
Hudba: C. Pugni
9. října 2011 V 16:45 (živě)

SPÍCÍ KRASAVICE
Choreografie: J. Grigorovič podle M. Petipy
Hudba: P. I. Čajkovskij
20. listopadu 2011 V 16:45 (živě)

LOUSKÁČEK
Choreografie: J. Grigorovič podle M. Petipy
Hudba: P. I. Čajkovskij
18. prosince 2011 V 16:45 (záznam)

KORZÁR
Choreografie: J. Burlaka, A. Ratmanskij podle M. Petipy
Hudba: A. Adam
11. března 2012 V 16:45 (živě)

SVĚTLÝ PRAMEN
Choreografie: A. Ratmanskij
Hudba: D. Šostakovič
29. dubna 2012 V 16:45 (živě)

RAYMONDA
Choreografie: J. Grigorovič podle M. Petipy
Hudba: A. Glazunov
24. června 2012 V 16:45 (živě)


KRÁLOVSKÝ BALET, LONDÝN
===================

LABUTÍ JEZERO
Choreografie: Fryderyk Ashton
Hudba: P.I.Čajkovskij
Úterý 27. července 2011 (záznam)

POHÁDKY BEATRIX POTTEROVÉ
Choreografie: Fryderyk Ashton
Hudba: John Lanchberry
Úterý 23. srpna 2011 (záznam)

Zdroj: Aerofilms

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: