Balet Jihočeského divadla v nové sezoně

Po letní úspěšné sezóně před českokrumlovskou točnou se vracejí soubory Jihočeského divadla opět na domácí českobudějovické scény. Balet Jihočeského divadla připravuje na sezónu 2013/2014 tři různorodé tituly. Šéf souboru Attila Egerházi představuje dramaturgický plán:Na podzim se diváci mohou těšit na celovečerní jednoaktové baletní představení nazvané Kauza Kafka, které pojednává o osobnosti a životě vynikajícího spisovatele Franze Kafky, jenž patřil mezi tzv. pražské Němce – německy píšící autory žijící a tvořící v Praze. Představení vznikne ve spolupráci s Landestheater Niederbayern Pasov, které se už úspěšně podílelo na vzniku a uvedení inscenace Louskáček premiérované na podzim 2011 v Českých Budějovicích a Pasově.
Za neméně významnou považuji spolupráci s operním souborem. Po úspěšném společném nastudování operety Orfeus v podsvětí, se baletní soubor v nadcházející sezóně hodlá podílet na provedení scénické kantáty Et nunc et semper. Hudbu k této části tohoto operního dvojvečera zkomponuje šéfdirigent a generální hudební ředitel opery Jihočeského divadla Mario De Rose.
Při dramaturgii poslední premiéry této sezóny nazvané Moz-art jsem se inspiroval dílem geniálního skladatele Wolfganga Amadea Mozarta. Tento jedinečný baletní večer bude tvořen dvěma choreografiemi. Kromě úchvatné choreografie Šest tanců z dílny jednoho z nejznámějších světových choreografů Jiřího Kyliána v tomto večeru uvedeme i premiéru mé choreografie Mirabell.
Při vytváření dramaturgie pro následující sezónu jsem se řídil záměrem, který sleduji od počátku svého působení v Jihočeském divadle – představovat divákům barvitý repertoár na vysoké umělecké úrovni. Věřím, že představení, která plánujeme, mohou otevřít dveře k baletu divákům všech generací.
“ Zdroj: JČD

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: