Balet Jihočeského divadla vzdá poctu Markétě Kyliánové

Balet Národního divadla Praha a Taneční centrum Praha pořádají u příležitosti jubilejních stých narozenin paní Markéty Kyliánové (*28. 3. 1912), matky světově uznávaného choreografa Jiřího Kyliána, ve Stavovském divadle galavečer nazvaný Nulová gravitace 2012. K hostování na tomto slavnostním večeru byl pozván také balet Jihočeského divadla, který se představí v choreografiích Un Ballo Jiřího Kyliána a In and Out Attily Egerháziho.
Choreografii Un Ballo vytvořil Jiří Kylián na skladby Náhrobek Couperinův (menuet) a Pavana za mrtvou infantku francouzského impresionistického skladatele Maurice Ravela. Název této choreografie může být chápan v tradičním slova smyslu jako společenská událost, nebo v doslovném překladu jako tanec. Kylián sám popisuje své dílo jako tanec na hudbu, nic víc. Považuje jej za dokonalé souznění mezi muzikálním pohybem a citovostí mezi partnery – mužem a ženou.
In and Out uměleckého šéfa baletu Jihočeského divadla vzniklo pro komponovaný večer Taneční delikatesy, kterým chtěl vzdát hold českému hudebnímu a tanečnímu umění. Proto si vybral skladby Antonína Dvořáka a vytvořil jednoaktový balet, který odráží emocionální náboj Dvořákovy hudby. Sám k inspiraci říká: „Všichni přicházíme na svět s nesmírným bohatstvím. Na cestě životem tento dar spravujeme a svobodně s ním nakládáme. Záleží jen na nás. Toto bohatství je vnímáno jako spirituální – poznání, víra a láska. Dějištěm našeho života je obrovské nákupní centrum, či rušné náměstí, kde požitkářsky marníme naše životy. Dary, které nám byly na počátku života dány, často odhazujeme, a pak nám zůstanou jen prázdné ruce. Nakonec se vracíme domů jako „marnotratní synové“.“ Představení ve Stavovském divadle se uskuteční 27. a 30. března 2012 v 19 hodin. Zdroj: JČD

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: