Balet nablízko v podání Bohemia Baletu

V sobotu 2. a v neděli 17. prosince 2017 uvede soubor Bohemia Balet v Divadle na Rejdišti dva taneční programy nazvané Balet nablízko. „Jedná se o představení uzpůsobená pro komorní scény. Divák má tak možnost více vnímat detaily tanečního a hereckého provedení dané choreografie. Tento bezprostřední kontakt tanečníků a diváků vytváří neopakovatelnou atmosféru, díky které má divák možnost blíže proniknout k jednotlivým postavám,“ dodávají organizátoři.

První Balet nablízko s podtitulem Tanec a literatura, navazuje na cyklus, v rámci kterého je tanec představován ve spojení s ostatními uměleckými druhy. V minulých letech proběhly večery zaměřené na Tanec a píseň, Tanec a hudbu nebo Tanec a prostor. V představení Tanec a literatura budou uvedeny tři choreografické kompozice, které vznikly podle literárních předloh.
Alena Drapalíková se inspirovala nejen básnickou sbírkou K. J. Erbena Kytice, ale také hudbou českého skladatele Jana Jiráska, autora hudby ke stejnojmennému filmu F. A. Brabce. Drápalíková tanečně zpracovala balady Vodník, Polednice, Svatební košile a Zlatý kolovrat.
Hana Litterová vycházela z dramatu Dům dony Bernardy Alby španělského spisovatele Federica Garcíi Lorcy. V taneční zkratce vyjádřila tragický děj odehrávající se na pozadí potlačované touhy a milostného citu, který vyústí v rodinnou tragédii. Večer uzavře obnovená premiéra baletu Tintin a zlaté střevíce Mariky Hanušové.
Představení Balet nablízko II se uskuteční 17. prosince. Kromě choreografií Dům dony Bernardy Alby a Tintin a zlaté střevíce bude na programu i obnovená premiéra Dupání Aleny Drapalíkové.

Zdroj: Bohemia Balet

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: