Balet Národního divadla Brno v sezoně 2016/2017

V minulé sezoně se balet NdB zaměřil na rozšíření repertoáru v neo­klasických a současných krátkometrážních dílech. V té nadcházející nabídneme divákům dvě celove­černí díla a několik hostujících představení.
V rámci zahájení nové sezony budou moci zájemci zhlédnout 8. září 2016 od 17:00 na piazzettě před Janáčkovým divadlem ukázky baletních titulů v podání sólistů i sboru NdB. V rámci akce vystoupí Klaudie Radačovská, Eriko Wakizono, Ivan Popov, demisólisté Markéta Habalová, Arthur Abram a Gregor Giselbrecht.
První premiérou pak bude v Janáčkově divadle 10. listopadu 2016 balet Chvění v choreografii Petra Zusky, s hudbou Jiřího Pavlici a Henryka Góreckiho„V našem divadle jsme v minulosti uvedli již tři díla Petra Zusky – Sonátu pro housle a klavír Leoše Janáčka, Mariin sen na hudbu Camilla Saint-Saënse, Cesare Pugniho a D. M. J. 1953–1977 na hudbu Antonína Dvořáka, Bohuslava Martinů a Leoše Janáčka. Poslední choreografie získala hlavní cenu v soutěži současné baletní tvorby 2001–2004 a byla po­sléze přenesena na naši první českou scénu – Národní divadlo v Pra­ze. V roce 2014 byla rovněž uvedena do repertoáru Boston Ballet v USA,“ dodávají zástupci baletu NdB.
Na hudbu úvodní věty 3. sym­fonie Henryka Góreckého a Chvění Jiřího Pavlici vznikne dílo, jehož obsah byl mimo jiné inspirován básní Vladimíra Holana Poslední„Báseň charakterizuje pocity, které člověk, jenž je součástí našeho světa počátku 21. století, vnímá v této změnami zmítané době daleko intenzivněji než kdykoliv dříve. Vynořují se naléhavé otázky, které si lidstvo klade odnepaměti − kdo vlastně jsme a kam jdeme? V rám­ci smyslu našich ,miniaturních‘ životních příběhů a osudů, v rámci naší individuální motivace a toho, co považujeme zadobré a správné, v rámci nejistoty naší existence, kterou dnes aktuálně řešíme, někteří hlasitě, jiní ve svém nitru. Vnitřní konflikt lidských hodnot, strachu, morálky i nízkých pudů, to zažívá snad každý obyvatel současné Evro­py,“ dodávají zástupci baletu NdB.
Druhou premiéru sezony představuje balet Spící krasavice, jehož premiéra proběhne 22. dubna 2017 v Mahenově divadle. „Balet NdB má v repertoáru již dva z Čajkovského imperá­torských baletů, snad nejznámější balet vůbec − Labutí jezero a vá­noční pohádkový evergreen – Louskáček. Poslední z trojlístku mis­trovských baletních partitur Čajkovského, která v našem současném repertoáru doposud chybí, Spící krasavice, se po více než dvaceti letech dostane opět na naše jeviště. Na scéně Mahenova divadla, které je samo o sobě nádhernou dobovou kulisou, ožije v bohatých kostýmech a scénografii pohádkový balet, který na motivy známé po­hádky o Šípkové Růžence Charlese Perraulta vytvořil choreografický génius 19. století Marius Petipa. Spolu s Petrem Iljičem Čajkovským nám zanechali nesmrtelné dílo, které mělo premiéru roku 1890 v car­ském Mariinském divadle v Petrohradě. V našem divadle je poprvé v roce 1952 uvedl Ivo Váňa Psota, který vycházel z insce­nační tradice slavných Les Ballets Russes a jeho nástupnických sou­borů. Naše inscenace akcentuje styl a poetiku petrohradské baletní tradice, proto jsme oslovili ruského baletního mistra a choreografa Bachrama Juldaševa, který Spící kra­savici s naším souborem nastuduje,“ dodávají zástupci baletu NdB.

Hosté v NdB
Dne 12. září 2016 budou v Janáčkově divadle hostovat bratři Jiří Otto Bubeníčkovi s novou inscenací Orfeus ve vlastní choreografii a v režii tandemu SKUTR – Martina Kukučky a Lukáše Trpišovského. Půjde o představení, kdy se brněnskému publiku naposledy naskytne možnost vidět jedny z největších českých tanečních osobností posledních dekád.
O měsíc později, 2. října 2016, zavítá do Mahenova divadla baletní soubor SND Bratislava s původním choreografickým dílem Angelika – slovenským baletem z roku 1926 na hudbu Eugena Suchoně v novém nastudování italského choreografa Maura de Candii.

OFF programy
Na podzim se baletní soubor NdB účastní také Dance Life Expa 2016, V. ročníku tanečního veletrhu na brněnském Výstavišti, který proběhne od 4. do 6. listopadu. Sólisté brněnského souboru vystoupí na Galakoncertu divadel i na hlavní scéně veletrhu v pavilonu B s ukázkami repertoáru souboru. Po dobu konání veletrhu se budou konat marketingové akce.
Balet NdB dále uvede již šestý ročník Choreografického ateliéru, do kterého se zapojí tanečníci souboru ve vlastních choreografiích. Představení se uskuteční 27. dubna 2016 v Divadle Reduta.
Díky spolupráci baletu NdB s 16. ročníkem festivalu Ruská kultura v České republice proběhne hostování ruských umělců, tentokrát vystoupí v hlavních rolích v rámci představení baletu Spící krasavice. V této sezoně se akce bude opět konat v rámci Mezinárodního dne tance 29. dubna 2017, jako jeho slavnostní vyvrcholení.
Balet Národního divadla Brno oslaví Mezinárodní den tance 29. dubna 2017 na prostranství před Janáčkovým divadlem. Již potřetí uvede ve své produkci Open class – otevřený baletní trénink. Brněnskou část baletního tréninku zapojeného do telemostu i‑vysílaní České televize povede a bude moderovat umělecký šéf baletu NdB Mário Radačovský. V krátkém programu následně předvedou tanečníci baletního souboru NdB ukázky z repertoáru a předvedou se také posluchači Taneční konzervatoře Brno a Baletní školy I. V. Psoty.
„Na závěr sezony proběhne 25. ročník mezinárodního festivalu současné taneční tvorby a pohybového divadla Tanec Brno 2016, kde představí svou tvorbu domácí i zahraniční taneční soubory. Plánovaný program hostujících souborů je v jednání. Jako každoročně i letos bude poslední festivalové představení vyhrazeno Baletní škole I. V. Psoty a jejím hostům pod názvem Tanec Brno dětem,“ uzavírají zástupci baletu NdB.

Zdroj: NdB

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: