Balet Národního divadla moravskoslezského v sezoně 2017/2018

Balet Národního divadla moravskoslezského v sezoně 2017/2018

Balet Národního divadla moravskoslezského v sezoně 2017/2018

Již tradičně představuje Národní divadlo moravskoslezské na počátku jara dramaturgické plány všech čtyř souborů – nyní tedy odtajňuje premiéry pro sezonu 2017/2018, která bude v historii Národního divadla moravskoslezského již 99.

První baletní premiéra nazvaná All That Jazz, Rock, Blues v choreografii Itzika Galiliho nevypráví žádný příběh a soustředí se jen na vlastní podstatu tance. Kompozice večera dává vyniknout vzájemně odlišným přístupům k tanečnímu umění. „Jednotlivé části inscenace nás zavedou do různých dob a míst. Choreografie Itzika Galiliho Balcão de amour připomene nástup kubánského mamba, zazní také charakteristický hlas Toma Waitse, jehož šansony a blues mají někdy až industriální zvuk, nevynecháme ani rock a dostaneme se i k dalším žánrům a hudebním prostředím,“ doplňuje šéfka baletu Lenka Dřímalová. Další připravovanou baletní premiérou bude Don Quijote v choreografii Michala Štípy. „Prosluněné Španělsko, hudba Ludwiga Minkuse a především strhující tance dají vyniknout klasické virtuózní technice,“ dodávají zástupci Baletu NDM. Na programu nebude chybět ani tradiční Balet gala.
Vizuál 99. sezony NDM už po čtvrté navrhnul výtvarník Jiří Šigut. Letos je jeho vizuál spojen i s velkou soutěží pro diváky. „Letošní rok připomíná 110. výroční od otevření naší druhé divadelní budovy – Městského divadla, které již 27 let nese název Divadlo Antonína Dvořáka. Tentokrát je symbolem krásné červené jablko, do kterého máte chuť se s radostí zakousnout a které provází slogan Svěží už od roku 1907!,“ popisuje vizuál sezony ředitel Jiří Nekvasil.
„A proč je symbolem právě jablko? Co vedlo Jiřího Šiguta k tomuto obrazu, k této (pro mnohé) hádance? Zkuste zapátrat. Vyhrát můžete premiérové předplatné za symbolickou cenu. Své odpovědi zasílejte do 31. května 2017 na soutez@ndm.cz. Slosování proběhne v měsíci červnu před jedním z představení v Divadle Antonína Dvořáka, výherce bude informován e-mailem,“ vysvětlují zástupci NDM.
Větší část 99. sezóny Národního divadla moravskoslezského připomene svými projekty také výročí 750 let existence Ostravy. Na programu zůstávají rovněž již tradiční akce – Galavečer k zahájení sezony, Noc divadel, Noc s Andersenem, debaty a besedy a také festivaly Ostrava v Praze, OST-RA-VAR, 4. bienále festivalu NODO (Dny nové opery Ostrava) a řada dalších projektů.
Prodej nového předplatného bude zahájen 20. dubna 2017.

Zdroj: NDM

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: