Balet Národního divadla otevřel nový sál a zázemí pro tanečníky

Balet Národního divadla otevřel nový sál a zázemí pro tanečníky

Balet Národního divadla otevřel nový sál a zázemí pro tanečníky

Ve středu 27. srpna se v Anenském areálu konalo slavnostní otevření nového baletního sálu a celého rekonstruovaného křídla naproti stávajícími velkému sálu. Soubor, který má v současnosti 82 členů a odehraje kolem 150 představení ročně, rozšířené zázemí nutně potřeboval. Slavnostní chvilku si nenechala ujít většina členů souboru i další kolegové z Národního divadla. Pásku společně přišli přestřihnout ředitel Národního divadla Mgr. Jan Burina, umělecký šéf Baletu ND Petr Zuska a Ředitel technicko-provozní správy Ing. Václav Pelouch, bez jehož supervize by se rekonstrukce nemohla uskutečnit.
Anenský areál je bývalý Klášter sv. Anny a nachází se mezi Anenským náměstím a Liliovou ulicí. Jeho historie je velice rozmanitá, klášter dominikánek sem byl přenesen v roce 1313 na místo starší templářské komendy. Jedny z nejstarších zmínek hovoří o původní rotundě sv. Vavřince založené sv. Václavem v roce 927. O místě se zmiňuje i ve své Kronice české Václav Hájek z Libočan, který byl v kostele v roce 1553 pochován. Za husitských bouří v Praze se sem uchýlily i řeholnice jiných církevních řádů. Klášter v té době unikl zkáze údajně proto, že zdejší abatyše byla tetou Jana Žižky z Trocnova. Samotný kostel byl odsvěcen za josefínských reforem v roce 1782, v 18. století sloužil jako bytový komplex, v 19. století zde sídlila tiskárna (byly zde vydávány například Schönfeldské císařské královské poštovní Noviny). Celý Anenský dvůr i s kostelem měla po jistou dobu od Grafických závodů Andrease Haase v dlouhodobém pronájmu židovská firma Oskar Stein, velkoobchod papírem, u níž Jaroslav Foglar pracoval jako fakturant. Tajemný prostor kláštera se promítá i v jeho Stínadlech.
Po znárodnění pak v areálu působil až do roku 1976 národní tiskařský podnik Svoboda. Poté objekt získalo jako technické zázemí Národní divadlo, které je i jeho současným majitelem. Anenský areál je v současné době sídlem Baletu Národního divadla. Otevření nových prostor je vrcholem velké rekonstrukce původního skladu kostýmů, která započala v roce 2013. Nové prostory byly vybodovány s respektem k historické budově a s ohledem na náročnou práci a potřeby tanečníků naší první scény. Několik snímků z otevření najdete zde ve facebookové galerii. Zdroj: Balet ND, lk

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: