Balet Národního divadla připravuje Malou mořskou vílu

Balet Národního divadla připravuje Malou mořskou vílu

Balet Národního divadla připravuje Malou mořskou vílu

Příběh z pera Hanse Christiana Andersena inspiroval choreografa Jana Kodeta a režijní tandem SKUTR – Martina Kukučku a Lukáše Trpišovského k napsání libreta pro nový balet. Malá mořská víla bude mít premiéru 10. listopadu 2016 ve Stavovském divadle.

„Dánský spisovatel H. CH. Andersen napsal tuto pohádku v roce 1836 a stejně jako v jeho dalších příbězích nevychází pouze ze své fantazie, ale především ze života, který šťastný a naplněný rozhodně nebyl. Právě do Malé mořské víly vetknul svou hlubokou touhu po lásce, ale i následnou marnost z toho, že se nikdo o tomto citu nedozví, ani o následné oběti,“ dodávají zástupci Baletu ND.
Hudbu k baletu zkomponoval současný český skladatel Zbyněk Matějů a jednotlivé obrazy roztančil Jan Kodet. Vizuální stránka je dílem scénografa Jakuba Kopeckého, kostýmy vytvořila Saša Grusková. „Její pojetí mořského i pozemského světa vetknula s neobyčejnou nápaditostí do kostýmů jednotlivých postav a také s ohledem na dynamický pohyb tanečníků. Příslibem mimořádně vydařeného představení je také režijní tandem SKUTR – Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský, jejichž dosavadní režisérské počiny zaznamenaly příznivé reakce kritiky i diváků. Za svou tvorbu získali mnoho cen včetně Grand Prix na mezinárodním festivalu FIST v Bělehradě a Ceny diváků tamtéž, Ceny Evalda Schorma a Ceny Josefa Hlávky,“ dodávají zástupci Baletu ND.
Inscenační tým se setkává při tvorbě v Baletu Národního divadla již podruhé, jejich prvním dílem byl balet Čarodějův učeň, který měl premiéru v roce 2013. „Večer poetických tanečních obrazů na scéně Stavovského divadla a ve spolupráci s Orchestrem ND je určen nejen rodinám s dětmi, ale hlavně všem, kteří milují tento nesmrtelný příběh,“ uzavírají zástupci Baletu ND.

Zdroj: ND

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: