Balet Národního divadla připravuje Tramvaj do stanice Touha Johna Neumeiera

V první premiéře letošní sezony se již 15. prosince 2022 představí na pódiu historické budovy Stavovského divadla výpravné dramatické představení Tramvaj do stanice Touha v podání Baletu Národního divadla. Uvedení tohoto titulu na motivy stejnojmenné divadelní hry Tennesseeho Williamse s hudbou Sergeje Prokofjeva a Alfreda Schnittkeho je důležitý počin v dramaturgii, jelikož je to vůbec poprvé, co se jméno Johna Neumeiera objevuje na repertoáru Baletu Národního divadla, který se tím řadí k velkým světovým souborům. Inscenace uspokojí nejen divácká očekávání a volání po dramatickém díle, ale nabídne sólistům výzvu, jak hluboce a citlivě rozvinout herecké možnosti.

Balet ND - Tramvaj do stanice Touha. Foto Martin Divíšek.

Balet ND - Tramvaj do stanice Touha. Foto Martin Divíšek.

Tramvaj do stanice Touha je hluboký psychologický příběh odehrávající se na jihu Spojených států, který sleduje životní osudy Stelly, jejího muže Stanleyho a sestry Blanche. John Neumeier se nechal příběhem inspirovat k baletu, který byl poprvé uveden v roce 1983.

Premiéra inscenace ve Stavovském divadle bude pokračováním dramaturgické linky narativních komorních titulů světového tanečního divadla inspirovaných významnou literární předlohou, jakými dosud byly například balety Kafka: Proces nebo Leonce & Lena.

John Neumeier, rodák z Milwaukee, je světoznámý americký choreograf, umělecký šéf souboru Hamburg Ballet, v jehož čele stojí již od roku 1973. Neumeier vytvořil přes 160 baletních děl a spolupracoval s většinou významných tanečních scén po celém světě. Je znám především jako vynikající vypravěč.

Zdroj: 2media.cz

Témata článku

John NeumeierTramvaj do stanice Touha

Balet Národního divadla

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: