Balet Národního divadla v sezoně 2017/2018

Balet Národního divadla v sezoně 2017/2018

Balet Národního divadla v sezoně 2017/2018

Balet Národního divadla připravuje v sezoně 2017/2018 pod vedením nového uměleckého šéfa Filipa Barankiewicze tři nové tituly a jednu obnovenou premiéru úspěšné choreografie Youriho Vàmose Louskáček – Vánoční příběh. V příští sezoně také nebude na repertoáru Labutí jezero od Kennetha Greva. Podle slov nového uměleckého šéfa to je z kapacitních důvodů historické budovy ND. Zatím není známo, kdy bude nejznámější baletní titul v Národním divadle opět uváděn.

První premiéra, s názvem Timeless, se uskuteční v Národním divadle 20. října 2017. Pro zahájení nové éry vybral umělecký šéf Filip Barankiewicz tři choreografie. Jde o Serenadu George Balanchina, Svěcení jara Glena Tetleyho a nové dílo současného izraelského choreografa Emanuela Gata.
Repertoár bude nově rozšířen o celovečerní titul Marná opatrnost. Dílo Sira Fredericka Ashtona bude mít svou českou premiéru 19. dubna 2018 v Národním divadle. Ashton vycházel z původního francouzského titulu, který v roce 1789 vytvořil Jean Dauberval. Baletní partituru upravil John Lanchbery podle hudby Ferdinanda Hérolda z roku 1828.
Na závěr sezony je pak naplánovaná premiéra komponovaného večera s názvem Slovanský temperament, který bude uveden 14. června 2018 na Nové scéně. První sólista Baletu ND, Ondřej Vinklát, bude jedním z umělců, kteří přispějí novým dílem do repertoáru souboru. Ke spolupráci byla přizvána také polská choreografka Katarzyna Kozielská, jejíž dílo mělo možnost vidět pražské publikum v rámci představení Dance Gala 2015 a ruský umělec Andrej Kajdanovskij.
Repertoár Baletu Národního divadla bude nadále zahrnovat následující tituly: Vertigo (choreografie Radu Poklitaru, Mauro Bigonzetti, Alexander Ekman), Decadance (choreografie Ohad Naharin), Sněhová královna (choreografie Michael Corder), La Bayadère (choreografie Javier Torres), Malá mořská víla (choreografie Jan Kodet), Valmont (choreografie Libor Vaculík), Romeo a Julie (choreografie Petr Zuska), Sólo pro nás dva (choreografie Petr Zuska) a Louskáček – Vánoční příběh (choreografie Youri Vàmos).

Zdroj: ND

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: