Balet v kině: Nederlands Dans Theater

Balet v kině: Nederlands Dans Theater

Balet v kině: Nederlands Dans Theater

Ve čtvrtek 31. května se v rámci projektu Balet v kině v 19:15 uskuteční historicky první přímý přenos z NDT – Nederlands Dans Theatre, jednoho z nejinspirativnějších souborů moderního tance. U nás bude k vidění v pražském Biu Oko a ostravském Domě kultury. Ve složeném večeru s názvem Move to Move jsou uváděny choreografie autorů, jako je Ohad Naharin a Paul Lightfoot, zazní mimo jiné hudba Philipa Glasse. První ze čtyř kusů nich je Left Right Left Right mladého choreografa Alexandra Ekmana. Dílo je studií lidského pohybu, koncentrace a rytmu. Secus je dílem „choreografického guru“ Ohada Naharina, šéfa izraelského souboru Batsheva Dance Company. Součástí večera budou rovněž dvě díla uměleckého tandemu Paul Lightfoot a Sol Léon. Světová premiéra Shine a Light, která kombinuje pro autory charakteristický taneční jazyk s fascinujícím světelným designem. Jako inspiraci Lightfoot cituje Francise Bacona: „Aby světlo mohlo zářit, musí být přítomna temnota.“ Druhou choreografií dua je Silent Screen na hudbu Phillipa Glasse. Jak název napovídá, dílo je inspirováno výraznou expresivitou herců v éře němého filmu.
Nederlands Dans Theater je jeden z nejúspěšnějších souborů současného tance na světě z holandského Haagu, jehož úspěch je nerozlučně spojen se jménem českého geniálního choreografa Jiřího Kyliána. Vznikl v roce 1959 odtržením skupiny tanečníků z Holandského národního baletu, kteří se chtěli věnovat tanečním experimentům. Za více než 50 let své existence souborem prošli choreografové jako Hans van Manen, Ohad Naharin, William Forsythe, Nacho Duato, Mats Ek a řada dalších. Z českých tanečníků souborem prošli např. zakladatelé 420PEOPLE Václav Kuneš a Nataša Novotná.
Nederlands Dans Theater: Move to Move
Čtvrtek 31. 5. 2012 v 19:15
LEFT RIGHT LEFT RIGHT, choreografie: Alexander Ekman (NDT II)
SILENT SCREEN, choreografie: Paul Lightfoot a Sol Léon, hudba: Philip Glass (NDT I)
SECUS, choreografie: Ohad Naharin (NDT1) SHINE A LIGHT, choreografie: Paul Lightfoot a Sol Léon (NDT I) – Světová premiéra
Vstupenky od 250Kč na pokladnách participujících kin.

Seznam participujících kin na přenosu NDT: Move to Move
Praha, Bio Oko: www.biooko.net
Ostrava, Dům kultury: www.dkmoas.cz


Program do konce sezóny:

BOLŠOJ BALET
=========
RAYMONDA
Choreografie: J. Grigorovič podle M. Petipy
Hudba: A. Glazunov
24. června 2012 v 16:45 (živě)


BALET PAŘÍŽSKÉ OPERY
=========
LA BAYADERE
Choreografie: Rudolf Nurejev
Hudba: Ludwig Minkus
záznam, datum dle nasazení kina
Zdroj: Balet v kině Foto: Rahi Rezvani

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: