Balet v kině: pohádkové balety z Austrálie a Louskáček z Petrohradu

Balet v kině: pohádkové balety z Austrálie a Louskáček z Petrohradu

Balet v kině: pohádkové balety z Austrálie a Louskáček z Petrohradu

Cyklus Balet v kině představí v nové sezoně Australský balet a od letošního podzimu do příštího jara postupně uvede Spící krasavici, Popelku a Coppélii. V podání Australského baletu půjde o první uvedení na plátna světových kin, Českou republiku nevyjímaje. Baletní sezonu v kině 2016/2017 doplní vánoční představení Louskáčka z Mariinského divadla.
„Do více než půl století trvající historie baletu v Austrálii je vtisknuta i zřetelná česká stopa, ať už jde například o Eduarda Borovanského (vlastním jménem Eduard Josef Skřeček), který položil jeho základy, nebo současného choreografa Jiřího Kyliána. O kvalitách australského souboru se jistě přesvědčí i čeští milovníci baletních děl uváděných v tuzemských kinech. Pohádková série je navíc svým kouzelným a imaginativním charakterem jako stvořená pro setkání a společný umělecký prožitek všech členů rodiny na jednom místě,“ dodávají organizátoři.
„Inscenace je snem každé mladé baleríny,“ napsal The Guardian v případě zbrusu nového nastudování Spící krasavice, k němuž jeho tvůrce a umělecký ředitel Australského baletu David McAllister oslovil návrhářku a výtvarnici s českými kořeny Gabrielu Týlešovou. „Vznikla tak mimořádná podívaná s opulentní výpravou a přepychovými kostýmy, považována za nejextravagantnější baletní představení současnosti,“ vysvětlují organizátoři.
Balet Popelka s australským baletním ansámblem nastudoval Alexej Ratmansky, výtvarná složka inscenace zas pochází od Jeroma Kaplana.
„Připomínkou na mimořádné počiny již zesnulých mistrů tamního jeviště zase bude Coppélie, kterou zde bezmála před 40 lety vytvořila někdejší zakládající umělecká ředitelka souboru Peggy van Praagh společně s divadelním režisérem Georgem Ogilviem. Připočteme-li k těmto záznamům ještě Louskáčka z Mariinského divadla, k němuž petrohradská první scéna přistupuje s příslovečně velkolepou a oslavnou úctou k tradici, mohou se všichni čeští diváci těšit na baletní sezonu doslova pohádkovou,“ uzavírají organizátoři baletních přenosů.

Trailer k inscenacím Australského baletu:
https://www.youtube.com/watch?v=k9dInukdhvs

Trailer k Louskáčkovi z Mariinského divadla:
https://www.youtube.com/watch?v=vpqKb5itdZM

Program sezony:
Spící krasavice
Petr Iljič Čajkovskij, David McAllister
v kinech v období říjen - listopad 2016

Popelka
Sergej Prokofjev, Alexej Ratmansky
v kinech v období listopad - prosinec 2016

Coppélie
Léo Delibes, Peggy van Praagh
v kinech v období duben - květen 2017

Louskáček
Petr Iljič Čajkovskij, Vasily Vainonen
v kinech v období prosinec 2016 - leden 2017

Zdroj: Balet v kině

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: