Balet v kině přináší Popelku z Birminghamu

Balet v kině přináší Popelku z Birminghamu

Balet v kině přináší Popelku z Birminghamu

V lednu a v únoru se v rámci projekcí Baletu v kině mohou diváci těšit na Popelku v podání Birminghamského královského baletu. Záznam tradičního pohádkového příběhu je úspěšnou inscenací současného britského baletního choreografa Davida Bintleyho. Úhelnou součástí inscenace je scéna a kostýmy Johna Macfarlana, dvorního designéra Jiřího Kyliána. V roli Popelky snící o štěstí tančí Elisha Willis a jako princ Iain Mackay. Balet Popelka (2010) vytvořil dlouholetý šéf Birminghamského královského baletu baletu a jeden z největších britských choreografů současnosti David Bintley u příležitosti 20. výročí vzniku souboru. David Bintley je ve své tvorbě zásadně ovlivněn Sirem Frederickem Ashtonem, a proto je považován za choreografického pokračovatele anglického stylu. V baletu na melodickou hudbu Sergeje Prokofjeva (1945) ožívá tradiční pohádkový příběh dívky Popelky, která přesto, že zažívá od macechy a sester jen samé ústrky, si zachová čistou duši a její sen o lásce a štěstí dojde prostřednictvím kouzelné víly a skleněného střevíčku naplnění.
Soubor v Birminghamu se historicky vyvinul z Královského baletu Sadler's Wells a je druhým souborem originálního Královského baletu v Londýně. V roce 1990 se přestěhoval do Birminghamu už pod novým názvem. Jeho slavným uměleckým ředitelem byl řadu let Sir Peter Wright. David Bintley je uměleckým ředitelem od roku 1995.
David Bintley (*1957) je jedním z nejúspěšnějších britských choreografů současnosti. Studoval v baletní škole při Královském baletu, aby se stal jako člen Královského baletu v Londýně jedním z nejlepších charakterních tanečníků své doby. Již od mládí projevoval velký talent pro choreografii, byl zásadně ovlivněn Frederickem Ashtonem (mají dokonce narozeniny ve stejný den) a je považován za nositele anglického stylu v nové generaci. Vytvořil řadu úspěšných baletů (Labuť z Tuonely, Tombeaux, Příběh vojáka, Sněhová královna, Still Life at the Penguin Café, Edward II.). Několik let byl rezidentním choreografem Královského baletu Londýn. Od roku 1995 je uměleckým ředitelem Královského baletu Birmingham, který vede od úspěchu k úspěchu. Kina participující na projekci Popelky:
Praha, Kino Atlas (23. ledna) www.kinoatlas.cz, Praha, Kino Radotín (22. ledna) www.praha16.eu, Plzeň, Měšťanská beseda (15. ledna) www.mestanska-beseda.cz, Vyškov, Sokolský dům (22. ledna) www.mksvyskov.cz, Třinec, Kino Kosmos (23. ledna) www.kinokosmos.cz, Semily, Kino Itřenka (29. ledna) www.kinosemily.cz, Náchod, Kino Vesmír (29. ledna) www.kinonachod.cz, Olomouc, Kino Metropol (4. února) www.kinometropol.cz, Hradec Králové, Kino Centrál (19. února) www.kinocentral.cz Zdroj: Balet v kině

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: