Balet v kině: Spící krasavice

V neděli 20. listopadu v 15:45 se koná druhý přenos z Bolšoj baletu v této sezóně projektu Balet v kině. V baletu Spící krasavice ožívá nesmrtelná pohádka o Šípkové Růžence ve velkorysém stylu odrážejícím balet carského dvora 19. století. Spící krasavice bude také zároveň prvním baletním přenosem z již otevřené nově zrekonstruované historické budovy Velkého divadla. V hlavních rolích tančí David Hallberg, první Američan, který po angažmá v ABT prorazil do Bolšoj baletu, a Světlana Zacharova, která patří mezi nejuznávanější tanečnice současnosti.
V Čajkovského melodické hudbě ožívají krásné valčíky, tanec dobré Šeříkové víly, zlé víly Carabosse, ale i dalších pohádkových bytostí, jako Briliantové víly, Safírové víly; Kocoura v botách, Červené Karkulky a vlka nebo Modrého ptáka a princezny Floriny. Jde o klasické nastudování s výkony tanečníků Bolšoj baletu v jednom z technicky nejnáročnějších baletů vůbec. Spící krasavice, balet typický pro rukopis svého choreografa Máriuse Petipy, je podívanou pro celou rodinu.
Bolšoj balet je bezesporu jeden z nejlepších baletních souborů na světě. Jeho tradice se odvíjí už od carského Ruska (1776), ve 20. století si vybrousil svůj typický až atletický styl a i dnes je plně hoden svého jména. Soubor se pyšní hvězdnými tanečníky jako Světlana Zacharova, Natálie Osipová, Ivan Vasilijev či Michail Lobukin. Bolšoj balet zvolil pro dramaturgii sezóny přímých přenosů do kin tradiční klasické klenoty svého repertoáru. Umělecký šéf Sergej Filin dokáže těžit z obrovské tradice souboru a přenášet ji do souvislostí moderní doby.

O projektu Balet v kině
Přímé přenosy baletů kombinují špičkové taneční umění s nejmodernějšími technologiemi. HD (High Definition) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1. Prvním přenosem byl složený večer Les Ballets Russes z Pařížské opery v roce 2009. V současnosti na projektu participuje více než 20 kin v České a Slovenské republice. Držitelem licence na přímé přenosy a projekce Bolšoj baletu z Moskvy, Královského baletu v Londýně a Mariinského baletu do České republiky je distribuční společnost Aerofilms.

Česká kina participující na přenosu Spící krasavice:
Praha, Kino Světozor: www.kinosvetozor.cz
Ostrava, Dům kultury: www.dkmoas.cz
Zlín, Velké kino: www.velkekino.cz
Olomouc, Kino Metropol: www.kinometropol.cz
Děčín, Kino Sněžník: www.kinosneznik.cz
Jablonec nad Nisou, Kino Radnice: www.kinajablonec.cz
Plzeň, Měšťanská beseda: www.mestanska-beseda.cz
České Budějovice, Kino Kotva: www.kinokotva.cz
Semily, Kino Jitřenka: www.kinosemily.cz Zdroj: Balet v kině

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: