Balet v kulisách Ostravy

Balet v kulisách Ostravy

Balet v kulisách Ostravy

V sobotu 28. září čeká návštěvníky a kolemjdoucí v Komenského sadech v Ostravě nevšední zážitek: balet u řeky, u památníku i na louce. Mezi ukázkami budou také choreografie blížící se události baletní sezóny, inscenace Návraty domů, která předznamená jedinečný projekt Rok české hudby 2014 a skládá se ze tří baletů: Trio g moll Bedřicha Smetany, Po zarostlém chodníčku Leoše Janáčka a Škrtič Bohuslava Martinů. Známá tanečnice a členka skupiny 420PEOPLE Nataša Novotná je autorkou posledně jmenované choreografie, ve které tanečníci uplatní i prvky street dance, což je specialita mistra světa a Evropy Patricka Ulmana:Třeba technika slowmotion (zpomalení) je velmi efektní a pro diváka zajímavá. V baletu Škrtič využívám například vlny, které jsou základním prvkem electric boogie, nebo trhavé pohyby s názvem poppin. Spolupráce s Natašou je pro mě velkým přínosem a posouvá mě dál. Prvky, které obvykle používám, dostávají nový spád, dynamiku, smysl, což je pro mě skvělá zkušenost. Člověk by měl být otevřený novým věcem a nápadům – jedině tak se stane dobrým tanečníkem.
Patrick Ulman je absolventem Janáčkovy konzervatoře v Ostravě a v současnosti člen baletu Národního divadla moravskoslezského. Mezi jeho největší úspěchy patří několik titulů mistra ČR v electric boogie, tituly mistr Evropy a mistr světa ve stylu electric boogie a také účast ve finále televizní soutěže Talentmánie. Jako lektor a choreograf vede lekce v tanečních klubech.
Balet v Komenského sadech začíná v sobotu 28. září v 15 a v 17 hodin. Případné zrušení akce z důvodu nepřízně počasí bude oznámeno na facebooku a webu NDM www.ndm.cz.
Inscenace Návraty domů je věnována třem českým autorům a třem českým význačným choreografům. Poprvé v historii ostravského NDM zde bude nastudována choreografie Jiřího Kyliána, a to choreografie Janáčkova cyklu Po zarostlém chodníčku. Diváci se mohou těšit také na choreografii barda české scénografie Pavla Šmoka Trio g moll na hudbu Bedřicha Smetany. Třetí částí triptychu bude balet Bohuslava Martinů Škrtič v choreografii Nataši Novotné. Návraty domů předznamenají projekt Rok české hudby 2014, mimořádnou kulturní událost, která již od roku 1924 periodicky každých deset let připomíná výročí významných osobností české hudby. Uměleckou záštitu nad Rokem české hudby 2014 přijali mezzosopranistka Magdalena Kožená a šéf Berlínské filharmonie Sir Simon Rattle. Celorepublikové zahájení proběhne 7. ledna 2014 v Praze hostováním Národního divadla moravskoslezského s novým nastudováním Mirandoliny Bohuslava Martinů. Více informací najdete na www.rokceskehudby.cz.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: