Baletní a hudební přehlídka Klosterlin v Klášterci nad Ohří

Baletní a hudební přehlídka Klosterlin v Klášterci nad Ohří

Baletní a hudební přehlídka Klosterlin v Klášterci nad Ohří

Do prostor renesančního zámku v Klášterci nad Ohří se po roční pauze opět vrací Baletní a hudební přehlídka Klosterlin. Její osmý ročník divákům 24. a 25. května 2017 nabídne hudebně-taneční vystoupení na hudbu Bohuslava Martinů (pro nejmenší diváky a studenty základních škol) a koncertní vystoupení operních a baletních sólistů. Dramaturgie přehlídky se i v letošním roce soustředí na prezentaci tvorby českých hudebních představitelů. Připomene českého skladatele Petra Ebena při příležitosti 10. výročí od jeho úmrtí. Program vedle skladeb Bohuslava Martinů a Petra Ebena nbídne i představitele hudebního romantismu, např. Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetanu a částečně představí světové autory jako jsou Giuseppe Verdi či Georges Bizet.

„První ročník přehlídky Klosterlin se uskutečnil již v roce 2009. Impulsem pro její vznik byl nápad prezentovat společně žánry baletu, opery a vážné hudby v regionech, do nichž se přední čeští umělci příliš často nedostanou. První volba padla na město Klášterec nad Ohří,“ říká Ladislava Jandová, zakladatelka a producentka přehlídky. „Regionální města většinou nemají dostatek prostředků a mnohdy ani odvahy pozvat k hostování špičkové české sólisty, proto se snažíme za podpory města a zámku Klášterec nad Ohří za minimálních finančních podmínek představit kláštereckému publiku skutečné hudební a taneční skvosty. Přehlídka v Klášterci nad Ohří se každoročně zaměřuje na české autory - od romantické hudby až po současné hudební skladatele, od klasického baletu až po moderní tanec, a každoročně také připomíná významná výročí českých hudebních skladatelů.“
Program přehlídky zahájí hudebně-baletní představení Kdo je na světě nejmocnější?. Pohádka na motivy indické bajky na libreto a hudbu Bohuslava Martinů je s mluveným slovem Báry Hrzánové. Představení se uskuteční 24. května od 9 a 11 hodin v Kulturním domě v Klášterci nad Ohří.
Následující den, 25. května od 19 hodin, se bude v prostorách Renesančního sálu kláštereckého zámku konat operní a baletní galavečer s názvem Pocta Petru Ebenovi. V rámci galavečera se představí sopranistka Marie Fajtová, sólistka Národního divadla v Praze, pěvec – baryton Roman Janál, stálý sólista Národního divadla v Praze a Národního divadla v Brně. Za klavírního doprovodu Lenky Navrátilové zazní písně Klementa Slavického, Petra Ebena, Karla Jenkinse či árie z oper Rusalka, Carmen či La Traviata. Program večera doplní sólisté Pražského komorního baletu. Ti zatančí v choreografii Pavla Šmoka na 3. větu Smetanova smyčcového kvartetu Z mého života a v choreografii Mária Radačovského, šéfa baletu Národního divadla v Brně, na 3. větu Dvořákova Slovanského kvartetu.

Zdroj: Opera-Balet.cz, s.r.o.

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: