Baletní gala v Jihočeském divadle

Baletní gala v Jihočeském divadle

Baletní gala v Jihočeském divadle

Již tento pátek 21. října 2016 bude uveden v DK Metropol baletní večer, v rámci kterého se představí řada tanečních hostů z tuzemských i zahraničních divadel. Galavečer baletu Jihočeského divadla s názvem Baletní GALA #1 - Špičkový balet nejen na špičkách se koná u příležitosti nástupu nového uměleckého šéfa souboru Lukáše Slavického. Ten na této pozici působí již od července letošního roku.

„Program večera Baletní GALA #1 bude ochutnávkou toho, jak by v příštích sezonách mohl repertoár baletního souboru vypadat. Je totiž i ukázkou díla choreografů, kteří v této sezoně pro soubor tvoří, stejně tak jako děl, která by se v budoucnu mohla na repertoáru souboru objevit,“ vysvětluje Lukáš Slavický. Slavický sám dlouhodobě působil v Bavorském státním baletu v Mnichově jako první sólista. Již v uplynulé sezoně se s prostředím Jihočeského divadla a problematikou jeho baletního souboru pozvolna seznamoval, baletní repertoár pro následující sezonu je již plně v jeho kompetenci.
Baletního galavečera se zúčastní řada tanečníků. Ze zahraničních hostů například Katherina Markovskaya a Adam Zvonař, sólisté Bavorského státního baletu. Diváci uvidí poprvé v Českých Budějovicích také Michala Krčmáře, prvního sólistu Finského národního baletu. Petr Zuska společně s Terezou Podařilovou zatančí svoji vlastní choreografii Route 50, která prvotně vznikla k životnímu jubileu finského baletního mistra Juhani Teräsvuoriho. Ve Finsku měla svou světovou premiéru v srpnu letošního roku, České Budějovice jsou druhým místem, kde ji Zuska s partnerkou zatančí, a to v české premiéře. Dále se představí umělci z baletu Národních divadel v Praze a Brně, sólisté baletu Divadla J. K. Tyla v Plzni či sólisté Bohemia Baletu, souboru Taneční konzervatoře hlavního města Prahy.
Kromě těchto hostů se v rámci slavnostního večera představí soubor baletu Jihočeského divadla, a to nejen tancem, ale i vlastními choreografiemi. Svou práci představí Zdeněk Mládek, Julie De Meulemeester, Bélu Kéri Nagye nebo Kairi Hayashidau.
„Již řadu let neodmyslitelně patří k Jihočeskému divadlu i jeho baletní škola, která je zaměřena na výuku klasického baletu i moderního scénického tance. Pod vedením tanečního mistra Sergeje Škalikova se této náročné disciplině věnují tanečníci od předškolního po teenagerovský věk. I ty budou moci diváci vidět v rámci našeho Baletního GALA #1. První baletní sezóna Lukáše Slavického v Jihočeském divadle, kterou otevírá právě tento galavečer, má jednotící téma ,S vášní‘. Měla by zrcadlit vášeň, se kterou se tanečníci a choreografové vrhají do nové práce, aby pro diváky připravili co nejkrásnější taneční zážitky. Věříme, že si tyto zážitky odnesou právě z Baletního GALA #1 a že se i taneční večery pod touto značkou setkají se stejným diváckým ohlasem, jako naše Utajené koncerty v režii operního souboru,“ dodávají zástupci Jihočeského divadla.

Zdroj: Jihočeské divadlo

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: