Baletní premiéry NdB v sezoně 2017/2018

Baletní premiéry NdB v sezoně 2017/2018

Baletní premiéry NdB v sezoně 2017/2018

V nové sezoně se Balet Národního divadla Brno zaměří na posílení repertoáru o neoklasická a současná krátkometrážní díla, ale i o nové projekty. Ve dvou premiérách a dvou projektech se baletní soubor představí nejen v divadelních budovách, ale i na open air koncertech nebo na Výstavišti v Brně.

Šéf Baletu NdB Mário Radačovský k příští sezoně dodává: „V nové sezoně nás čeká stěhování repertoáru z Janáčkova divadla do Mahenova, ale i projekty v netradičních prostorách Biskupského dvora nebo Výstaviště. Na jeviště Mahenova divadla uvedeme v březnu 2018 premiéru, která náš repertoár obohatí o další dvě mimořádná díla Jiřího Kyliána − Falling Angels a Sarabande. Do repertoáru uvedeme také choreografa světového renomé Nacha Duata, kterého jsme získali díky našemu přátelství z dob společného působení v Kyliánově NDT. Poslední částí večera bude originální choreografie Lukáše Timuláka, kterou vytvoří pro náš soubor. Ve druhé premiéře sezony představíme tvorbu mladých choreografů v divadle Reduta. V titulu Amadeus MozArt se uvedou Carolina Isach Cogollos, Dan Datcu a Uladzimir Ivanou. Pro mladé choreografy bude genius loci divadla, osoba skladatele Mozarta i jeho dílo velkou inspirací a tématem.“
Jeden z nejslavnějších světových muzikálů na hudbu Leonarda Bernsteina bude předlohou k tanečnímu zpracování. „V projektu Mária Radačovského West Side Story pro diváky připravujeme nevšední zážitek s naším baletním souborem a jeho hosty. Efektní taneční divadlo nebo spíše velkolepá show různých tanečních žánrů zapojených do koncepce naší West Side Story slibuje lákavou alternativu pro hraní mimo budovu Janáčkova divadla,“ dodávají zástupci Baletu NdB. Premiéra projektu proběhne 25. listopadu 2017 na Výstavišti v Brně (pavilon P).
Další premiérový večer nese název Gnawa / Falling Angels / Sarabande. „Po historicky prvním uvedení děl George Balanchina a Jiřího Kyliána, přinášíme na naši scénu další výjimečnou světovou choreografickou osobnost – Nacha Duata. Jeho dílo Gnawa je strhující podívanou podbarvenou hudebním projevem typickým pro severoafrickou oblast a přilehlé Středozemí. Gnawa je tanečně i hudebně plná podmanivé síly, jejíž dravý proud je směsí smyslné elegance, organického rytmu Středozemí a plastické a dynamické choreografie Nacha Duata. Úspěch Petite Mort zajistil Baletu NdB možnost uvedení dalších choreografií génia Jiřího Kyliána. V tomto večeru vám představíme dvě výjimečné choreografie, Falling Angels a Sarabande. V mistrovských kompozicích jednotlivých titulů dostane prostor pro realizaci mužský i ženský element. Falling Angels zobrazuje ženy, tanečnice, jejich touhu po dokonalosti a jejich podléhání ženské psyché v různých životních situacích. Naproti tomu Sarabande je čistě mužskou záležitostí. Choreograf v jistém ohledu šovinisticky nahlíží na mužskou agresivitu, zranitelnou citlivost i zdvořilost, zkoumá jejich sexualitu, pocity důležitosti i zbytečnosti a… hlouposti. V tomto večeru uvedeme také jednu původní choreografii vytvořenou speciálně pro náš soubor. Autorem bude Lukáš Timulák, který s námi již spolupracoval na baletním večeru Petite Mort,“ dodávají zástupci Baletu NdB. Premiéra se uskuteční 9. března 2018 v Mahenově divadle.
Třetí premiérou bude Amadeus MozArt 23. května 2018 v divadle Reduta. „Z hlediska tance není sice prostor divadla Reduta vhodný pro klasický balet, ale za to pro experimentální projekty a současné choreografické kompozice je místem velkých možností. To ostatně dokázala premiéra tanečních Kontrastů. Nová redutní premiéra tak bude opět večerem současné choreografie a výzvou pro mladé tvůrce. A protože je Reduta neoddělitelně spojena s osobou W. A. Mozarta, bude on sám hlavním tématem premiérového projektu s názvem Amadeus MozArt. V něm budete mít možnost prožít s tímto hudebním géniem a tanečníky naplno dvě hodiny, ve kterých zabydlíme tancem jeviště, foyer i mozartovský sál. Budeme svědky toho, jak jednotliví choreografové cítí ,svého‘ Mozarta, jak jsou inspirováni jeho osobou, hudbou i prostorem divadla. Budeme vám servírovat Mozarta třikrát jinak, ve třech tanečních chodech – ,á la‘ Isach, Datcu nebo Ivanou,“ vysvětlují zástupci Baletu NdB.

OFF programy nabídnou Open air baletní koncert v prostředí Biskupského dvora, který se uskuteční od 1. do 5. září 2017. Jedná se o premiérový projekt galakoncertu s ukázkami z klasického i současného repertoáru.
Tradičně vystoupí Balet NdB na již V. ročníku tanečního veletrhu Dance Life Expo 2017 na brněnském Výstavišti ve dnech od 10. do 12. listopadu 2017. Nabídne vystoupení sólistů na Galakoncertu divadel i na hlavní scéně veletrhu v pavilonu B s ukázkami repertoáru souboru. Balet NdB ve vile Tugendhat naváže na stejnojmenný projekt z předchozích sezon, kdy byli sólisté Baletu NdB hosty při různých akcích konaných v rámci kulturního programu Vily Tugendhat.
„Choreografické ateliéry či dílny nejsou v tanečním světě ničím novým. Jejich úkolem je podchytit talentované tanečníky a zajistit možnou budoucí taneční tvorbu. Balet NdB uvede v lednu 2018 již šestý ročník Choreografického ateliéru, do kterého se zapojí tanečníci souboru s touhou po vlastní autorské tvorbě,“ uzavírají zástupci Baletu NdB.

Zdroj: NdB

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: