Baletní soubor Divadla F. X. Šaldy hostoval v Indii

Baletní soubor Divadla F. X. Šaldy hostoval v Indii

Baletní soubor Divadla F. X. Šaldy hostoval v Indii

Divadlo F. X. Šaldy se poprvé ve své historii prezentovalo mimo Evropu. Koncem září se totiž část baletního souboru společně s ředitelkou divadla Jarmilou Levko vydala na zájezd do Indie. Na pozvání velvyslance ČR v Indii pana Milana Hovorky zde soubor účinkoval na české a slovenské ambasádě v Dillí, kde 24. září 2019 proběhl slavnostní večer při příležitosti oslav Dne české státnosti 28. září a 75. výročí Slovenského národního povstání.

Tanečníci vystoupili s choreografiemi z inscenací Dům Bernardy Alby a Posedlost baletem II, obě představení znají liberečtí diváci z Malého divadla. „Na slavnosti bylo přes tisíc lidí. Hodnostáři, velvyslanci z různých ambasád a jejich zástupci. A také Gándhího vnučka, která byla z našeho vystoupení naprosto nadšená,“ sdělila herečka Eliška Jansová, která jela na zájezd spolu s tanečníky a v Dillí se zhostila role moderátorky.

Po oslavách se soubor vydal do Čandígarhu, moderního indického velkoměsta, na jehož vzniku se podílel známý architekt Le Corbusier a které bylo dějištěm mezinárodního tanečního festivalu CU-RHYTMS. Liberecký soubor na něm zaznamenal úspěch: obsadil druhé místo a obstál tak v konkurenci 31 dalších zemí. Odměnou po takovém úspěchu byl pro soubor výlet na Tádž Mahal a také Zlatý chrám (Golden Temple) ve městě Amritsar Punjab. „Součástí Zlatého chrámu je i veřejná jídelna, kde denně zdarma nakrmí kolem 100 000 lidí. Ne každý měl odvahu zde jíst, já jsem ochutnal všechno,“ směje se Rory Ferguson, sólista libereckého baletu.

„Indie byla pro mě, a troufám si říct pro všechny členy baletního souboru, obrovským zážitkem. Od úžasného Tádž Mahalu, přes rušné ulice Starého Dillí, až po skvělou (ale velice pikantní) indickou kuchyni jsme si to užili naplno. Tanečníci, ačkoliv nejsou zvyklí na tak horké podnebí, předvedli skvělý výkon a sklízeli samé pozitivní ohlasy. Jsem na ně velice pyšná," dodala Marika Mikanová, šéfka libereckého baletu. „Splnil se mi sen. Naše divadlo se představilo za hranicemi Evropy. Věřím, že ne naposled,“ uzavírá ředitelka divadla Jarmila Levko.

Zdroj: Institut umění - Divadelní ústav a ČTK 

Témata článku

Dům Bernardy AlbyIndiePosedlost baletem II

Balet DFXŠ

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: