Baletní soubory zahajují sezonu

Baletní soubory zahajují sezonu

Baletní soubory zahajují sezonu

Nová sezona se pomalu rozbíhá v kamenných divadlech, řada souborů chystá premiéry nebo speciální představení již na září a říjen. Balet Národního divadla v Praze zahájí novou sezonu hostováním v zahraničí – na finském baletním gala Lappeenranta Ballet Gala vystoupí v sobotu 25. srpna s choreografií Christophera Bruce Rooster, která měla v Praze premiéru minulou sezénu v rámci komponovaného večera Bruceových děl Moonshine. Na programu bude také Déjà vu Petra Zusky. Spolu s pražskými tanečníky se v programu představí také Balet Bratislava, který se bude prezentovat choreografií Jiřího Kyliána Falling Angels. Kromě zástupců české a slovenské taneční scény bude v rámci gala vystupovat Boston Ballet, v jehož čele stojí Fin Mikko Nissinen. Se sólistkou Finského národního baletu vystoupí Michal Krčmář, který je sólistou téhož souboru. Gala v univerzitním městě Lappeenranta organizuje impresário Juhani Teräsvuori, který české baletní umělce a soubor Národního divadla pravidelně zve na finské festivaly už několik let.
Balet Národního divadla se po návratu začne věnovat přípravám nové premiéry, která na diváky čeká už v říjnu – Amerikana III. bude večerem složeným tradičně ze tří choreografií, diváci se mohou těšit na díla Georgie Balanchina, Williama Forsytha a Jeremy Robbinse. Premiéra bude 25. října.
Nová scéna ND zahajuje divadelní sezonu v tradici exteriérových happeningů na piazzetě Národního divadla. Už 2. září s taneční skupinou DekkaDancers a Orchestrem Berg. DekkaDancers připravili exteriérovou choreografii, do které přizvali tajemného hosta, geniálního tanečníka se svaly z oceli a šrouby v kloubech, známého jen pod označením IRB 6600. Tanečně–divadelně–technologický happening s příznačným názvem Pakkáž bude uveden  pouze dvakrát v 17.00 a 21.30 hodin. Ve 20.00 zatiká na piazzetě 100 metronomů skladbu Györgye Ligetiho, hudební happening Orchestru Berg bude malou ochutnávkou inscenace timINg, která se vrací na program Nové scény po více než roční přestávce při dvou reprízách 18. a 19. září. Laterna magika zahájila sezónu již 23. srpna inscenací Kouzelný cirkus.
Více na www.narodni-divadlo.cz (stránky procházejí přestavbou, ale měly by být stále funkční) a www.novascena.cz Balet ND Brno přivítá v září jako hosta ostravský soubor s inscenací Dáma s kaméliemi v rámci projektu „Balet klasik“. Představení v choreografii Allena YU se uskuteční 25. září v Mahelově divadle. Na říjen se chystá premiéra – baletní drama Youriho Vámose Lucidor a Arabela na motivy Hofmannsthalovy novely Lucidor, uskuteční se 19. října v Janáčkově divadle. V říjnu proběhne také tradičně Baletní galavečer Taneční most / Tanzbrücke 2012, ve kterém vedle sólistů německých baletních scén přislíbili svou účast a jako hlavní hvězdy večera vystoupí tanečníci Jiří a Otto Bubeničkovi. Představení proběhne 14. října v Janáčkově divadle. Více na www.ndbrno.cz V Plzni se na scénu vrací 9. září inscenace Edith – vrabčák z předměstí. Nejúspěšnější inscenace v historii plzeňského baletu, taneční muzikál, který Divadlo J. K. Tyla uvedlo ve světové premiéře roku 2000 a předloni v červnu oslavil deset let a 150 představení. Nyní se dílo choreografa Libora Vaculíka a skladatele Petra Maláska vrací v obnovené podobě opět s Radkou Fišarovou v pěveckém partu titulní role. Taneční part Edith byl po celé desetiletí v plzeňském Komorním divadle spojen se jmény Zuzany Hradilové a Petry Tolašové, z nichž první je do role slavné francouzské šansoniérky Edith Piaf obsazena znovu. Více na www.djkt-plzen.cz Moravské divadlo Olomouc nabídne 5. září baletní galavečer v podání sólistů a členů souboru v režii šéfa souboru Roberta Balogha. Balet Jihočeského divadla chystá první premiéru na 12. října. Bude jí komponovaný večer s názvem Bez gravitace, v němž budou uvedeny choreografie šéfa souboru Attily Egerháziho, Ruie Horty a Petra Zusky. Více na www.moravskedivadlo.cz, www.jihoceskedivadlo.cz

Témata článku

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: