Balety Violoncellistka a Tance ve skupinách míří v přímém přenosu do kin

Přímé přenosy z londýnského Royal Opera House uvedou 25. února 2020 díla Violoncellistka a Tance ve skupinách. Zatímco v prvním případě jde o tvorbu Cathy Marston, druhá část programu má připomenout práci choreografa a Oscarem oceněného režiséra West Side Story Jeroma Robbinse. Dva moderní balety přenáší 25. února živě Bio Oko v Praze, dále pak kina v Rýmařově, Šumperku, Turnově a Náchodě. V záznamu 1. a 9. března se dílo objeví ještě v hradeckém Biu Central a zlínském Golden Apple Cinema.

 

Balety Violoncellistka a Tance ve skupinách míří v přímém přenosu do kin

Balety Violoncellistka a Tance ve skupinách míří v přímém přenosu do kin

Pocta slavné violoncellistce Jacqueline du Pré
Violoncellistka
je autorským projektem Cathy Marston a její osobní poctou životu a dílu Jacqueline du Pré. Ta se potýkala s roztroušenou sklerózou, která byla i příčinou jejího předčasného úmrtí. Cathy Marston svým baletem vzdává hold nejen titulní violoncellistce, ale všem pacientům, kteří s touto nemocí bojují. Onemocnění, která napadá mozek a páteřní míchu a ovlivňuje pohybové schopnosti pacientů, bylo samo o sobě choreografickou výzvou.

„Důvodem k vytvoření představení o Jacqueline du Pré nebylo samotné prozkoumání roztroušené sklerózy, ale faktem je, že i moje matka touto nemocí trpí,“ popsala listu The Observer. „Takže je to o něco osobnější, než by to za normálních okolností bylo.“ V hlavních rolích baletu se představí Lauren Cuthbertson jako du Pré a Matthew Ball jako Daniel Barenboim, její manžel. Úkol personifikovat její nástroj připadl tanečníkovi Marcelinovi Sambému.

Choreografie oscarového režiséra
Druhá část programu patří choreografii Tance ve skupinách Jeroma Robbinse z roku 1969. Tento americký choreograf získal mj. Oscara za režii hollywoodského muzikálu West Side Story. Dílo pro pět tanečních párů napsané na hudbu polského skladatele Fryderyka Chopina dodnes slouží za příklad čistého tance.

„Tance ve skupinách jsou mistrovským dílem spontaneity, které se daří znovu uchopit improvizační fluidum, které se vznáší kolem Chopinovy hudby,“ napsal Alastair Macaulay pro The New York Times, když popisoval inscenaci Královského baletu z roku 2008.

Do konce letošní sezony kinopřenosů z prken Královského baletu v Londýně zbývají dvě představení. Prvního dubna to bude návrat ke klasickému baletu Labutí jezero. Sezonu 28. května uzavře Projekt Dante, světová premiéra baletu inspirovaným dílem Božská komedie. Inscenace vzniká ve spolupráci s rezidenčním choreografem Královského baletu Waynem McGregorem. Více informací na www.baletvkine.cz.

Sezona 2019/2020
Violoncellistka (přímý přenos)
út 25. 2. 2020, 20:15

Labutí jezero (přímý přenos)
st 1. 4. 2020, 20:15

Projekt Dante (přímý přenos)
čt 28. 5. 2020, 20:15

Zdroj: Aerofilms

Témata článku

Cathy MarstonJerome RobbinspřenosTance ve skupináchVioloncellistka

Královský balet v Londýně

Tanec

Překlad názvu Robbinsovy choreografie

vložil Helena Kazárová

IP: 94.142.238.237
Reaguje na:
"Dances at a Gathering" rozhodně nelze přeložit jako "Tance ve skupinách"!
+3 0 ! Odpovědět

Zobrazit další komentáře 1

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: